Racing

Felix Rosenqvist bygger ovalerfarenhet med målgång i Texas

Felix Rosenqvist fortsatte att utveckla sin förståelse för ovalracing när han fullföljde nattens IndyCar-race på ultrasnabba Texas Motor Speedway.

Foto: IndyCar.

Rosenqvist slutade 12:a i sitt livs andra ovalrace i IndyCar (efter Indy 500) och kunde inkassera mycket värdefull erfarenhet i ett lopp som pågick i 1 timme och 55 minuter.

Ganassi-svensken genomförde racet, med en distans på lite knappt 600 km, i en genomsnittshastighet på 296 km/h. Segrande Josef Newgarden höll 299 km/h i snitt på sin väg mot segern under strålkastarnas sken i Texas-natten.

– Målet idag var i första hand att genomföra loppet, få alla varv, och fortsätta lära mig om den här typen av racing, säger Felix Rosenqvist. Vi hade en plan och vi genomförde den. Det här var trots allt mitt första race på den här banan, som dessutom skiljer sig mycket från Indianapolis-ovalen där vi tävlade för några veckor sedan. Det är tightare här, mycket mer som händer på kort tid, kortare varv, mer intensivt. Jag har lärt mig otroligt mycket i helgen och de sista 20 varven tycker jag att farten och besluten var bra.

Rosenqvists resultat i Texas kompromissades av en så kallad drive-through-bestraffning, vilken 27-åringen tilldelades för fortkörning i depån. Bestraffningen innebar att Rosenqvist tvingades köra en extra vända i låg fart genom depågatan och därmed tappade kontakten med tätklungan.

– Det var synd att det hände, för annars tror jag att vi hade kunnat vara på väg mot ett betydligt bättre resultat, avrundar Rosenqvist. Det är bara att sätta in det på lärokontot och gå vidare. Jag känner att de här två ovalracen, Indy och nu i Texas, har betytt väldigt mycket för mig. Ovalracing är som en helt egen gren och det tar tid att bemästra det. Därför har det varit viktigt för mig att ta det steg för steg. Nu kan vi bygga vidare på det här och förbättra oss inför kommande ovaler.

Loppet på högfartovalen i Texas markerade slutpunkten på en ytterst intensiv IndyCar-period där Rosenqvist och hans konkurrenter förutom helgens evenemang har avverkat såväl Indy 500 som två race i Detroit inom ett spann på två veckor.

Det höga tempot bedarrar nu något, även om nästa race bara är 14 dagar bort på Road America under midsommarhelgen.