Racing

Rosenqvist 11:a på Gateway men med värdefull erfarenhet i bagaget

Felix Rosenqvist fullföljde nattens NTT IndyCar Series-race på Gateway Motorsports Park och samlade därmed på sig värdefull erfarenhet på säsongens sista ovalbana. 

Rosenqvist har under sin debutsäsong i IndyCar-serien hållit sig långt framme i de race som körts på mer traditionella banor, men har dragits in i ett antal incidenter i flera av kalenderns ovallopp – inte minst senast förra helgen i Pocono där svensken fick föras till sjukhus efter en hård kontakt med muren.

Vid helgens tävlingar på Gateway fick Rosenqvist emellertid en mer problemfri resa. 27-åringen rattade sin Chip Ganassi Racing-bil – denna gång designad i energidrycksjätten Monsters färger – till 11:e plats i söndagsmorgonens race, där han tog målflagg på ledarvarvet efter två timmar och 15 minuters körning.

Rosenqvist ledde också ett varv (det 116:e av 248), för vilket han tilldelades en extra mästerskapspoäng.

Segern på Gateway tillföll japanen Takuma Sato, som vann före Ed Carpenter och Tony Kanaan.

– En 11:e plats är ingenting jag jublar över, men jag behövde ett sådant här race på en oval nu och det var viktigt att bara få genomföra det,säger Felix Rosenqvist. Det stärker självförtroendet på den här typen av banor och framför allt ger det mer erfarenhet – och det måste man ha i de här racen. Loppet i sig var inget spektakulärt för min del; inte min bästa körning, men inte heller den sämsta. Vi hade lite oflyt med en del gulflaggssituationer som antagligen kostade oss ett bättre resultat, men det är en del av spelet. Jag är glad att ha fått fullfölja det här racet på säsongens sista oval – det var viktigt.  

I och med nattens resultat har det nu hårdnat rejält i den betydelsefulla kampen om rookietiteln i årets IndyCar-mästerskap. Rosenqvist, som länge varit i ledning i rookietabellen, tappar nu förstaplatsen till amerikanen Santino Ferrucci (som slutade fyra i nattens race). Duon skiljs åt av endast två ynka poäng när 15 av säsongens 17 race har avverkats.  

Felix Rosenqvist ligger på tionde plats totalt i det sammanlagda förarmästerskapet.

Nästa race i NTT IndyCar Series körs kommande helg, när säsongens näst sista deltävling avgörs på Portland International Raceway.