Racing

Rosenqvist förväntansfull

I helgen drar den igång – 2022 års upplaga av NTT INDYCAR SERIES. Felix Rosenqvist är fast besluten att ta sig tillbaka till toppen i USA:s främsta formelbilsmästerskap, och redo att ge allt mellan murarna i en vidöppen premiär på gatorna i St. Petersburg, Florida.

Foto: Penske Entertainment

Rosenqvist står på tröskeln till sin fjärde INDYCAR-säsong, och den andra tillsammans med Arrow McLaren SP. Den 30-årige svensken hade ett problemtyngt 2021, men ser ljust på möjligheterna att återvända till toppen under 2022 med en rad viktiga nyckelförändringar på plats under vintern.

Bland annat får Rosenqvist den här säsongen en ny ingenjör i form av erfarne Craig Hampson, som tidigare haft en mer övergripande roll hos Arrow McLaren SP.

– Det har hänt mycket under vintern och vi har jobbat hårt för att lyfta oss både två och tre steg den här säsongen, säger Felix Rosenqvist. Det har varit ett stort engagemang från hela teamet. Jag trivs väldigt bra med Craig och det känns som att vi hittat många intressanta saker under de här månaderna vi jobbat tillsammans. Jag känner mig otroligt motiverad, så mycket kan jag säga!

Rosenqvist, och hela INDYCAR-depån, står inför en minst sagt svårtippad premiär. Möjligheterna till vintertester är av kostnadsskäl strikt begränsade, och sedan säsongsfinalen i Long Beach i september förra året har Rosenqvist (liksom de flesta av hans konkurrenter) bara haft en enda dag bakom ratten.

– Det är väldigt lite tester i INDYCAR, och vi har bara haft en enda testdag nere i Sebring i förra veckan, fortsätter Felix Rosenqvist. Det är mycket som ska hinnas med en sådan dag, och nästan omöjligt att jämföra sig med andra eftersom alla testar olika saker.

– Vi har jobbat mycket med simuleringar utanför banan och tror att vi hittat flera intressanta saker där, men det är först den här helgen i St. Pete som vi får veta om det faktiskt fungerar. Det är helt öppet och säkert 15-16 man som kan vinna det här racet; det är det som gör INDYCAR så speciellt.

Helgens race i St. Petersburg är det första av totalt 17 på årets INDYCAR-kalender. Träningarna inleds på fredag, med kval på lördag och racestart kl. 18.30 svensk tid på söndag. Loppet körs över 100 varv och temperaturen i Florida väntas överstiga 30 grader.

Liksom tidigare sänder V Sport Motor och Viaplay live från hela årets INDYCAR-säsong.

Foto: Penske Entertainment