Racing

Adestam på pallen i GB4-premiären

Elias Adestam fick en smakstart på sin internationella formelbilskarriär när han tog sig upp på pallen direkt i säsongspremiären av GB4 Championship på Snetterton-banan utanför Norwich i England.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

Adestam sparade det bästa till sist när han rattade sin Fortec Motorsports-bil till tredje plats i premiärhelgens tredje och avslutande race, och blev samtidigt den yngste föraren – nyss fyllda 16 år – att beträda pallen under säsongsupptakten.

– Det känns mycket bra att få avsluta helgen så här. Det är tuff konkurrens här borta, men trenden har verkligen varit positiv under de här dagarna och farten har blivit bättre och bättre. Att få med sig en pallplats från sista racet är en bra belöning och ett kvitto på att vi är med i matchen.

Adestam tar steget ut i den internationella konkurrensen den här säsongen efter att tidigare enbart ha tävlat i Sverige, men visade att han hittat rätt direkt i sin nya miljö.

Den 16-årige Nacka-sonen förbättrade sig stadigt under premiärhelgen och tog sig hela tiden allt närmare toppen, vilket demonstrerades inte minst av resultatsviten sexa, femma, trea i helgens tre race.

Pallplatsen i det avslutande loppet cementerades genom en opportunistisk omkörning på britten Tom Mills, varpå Adestam fortsatte att öka tempot och också slog till med tävlingens näst snabbaste varv i sin jakt fram mot ledarduon.

Dramatiken tätnade på det allra sista varvet när Adestam kom ikapp den fem år äldre Max Marzorati. Adestam pressade sin betydligt mer rutinerade rival hårt på slutvarvet i en publikfriande kamp om andraplatsen, men kom inte riktigt förbi och korsade till slut mållinjen ynka 16 hundradelar bakom.

– Det var tight racing med Max, och jag var klart snabbare, men han körde rutinerat och stängde effektivt. Det var nära att jag kom förbi över linjen, men jag är definitivt nöjd med den här pallplatsen oavsett. Det har varit en väldigt lärorik premiärhelg och jag har utvecklats massor. Allt som allt är jag väldigt nöjd och nu har vi en bra grund att stå på inför fortsättningen.

Elias Adestam lämnar premiärhelgen som sexa totalt i mästerskapstabellen.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.