Rally

Mille Johansson redo för sin internationella premiär

Den 16-åriga rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm kör till helgen sin första internationella rallytävling, när han och kartläsaren Julia Thulin, Hörby, kör premiären av det Slovenska mästerskapet med tävlingen Rally Vipavska dolina.

Foto: Mille Motorsport

– Det känns kul, vi är taggade, säger Mille inför sin första utlandsstart i rally.

– Det ska bli väldigt kul att komma igång, säger Julia. Jag tror mycket på Mille och ser en stark framtid i honom. Det gäller att träna och träna, så kan detta gå riktigt långt. Hela denna satsningen är ett stort steg framåt för mig och det ska bli kul att få växa tillsammans med Mille och teamet.

Mille och Julia kommer köra hela säsongen i det Slovenska mästerskapet för det VM-meriterade teamet IK Sport Racing i en Ford Fiesta Rally4, med totalt sju tävlingar fram till november. Målet med säsongen är att få bra erfarenhet av asfalt och internationellt tävlande för att om allt går som det ska ta steget upp till Junior-VM 2024. I Slovenien tillåts man att köra snabbare bilar, och använda sig av noter innan dess att föraren fyllt 18 år, vilket gjorde att man valt att satsa här.

– Detta blir första tävlingen med noter för mig. Så den stora utmaningen kommer bli att kunna lyssna på Julia, lita på noterna och kunna köra i fullt tempo, fortsätter Mille.

Tävlingen körs på asfalt och inleds på fredagen med en stadssträcka i staden Ajdovščina, innan det på lördagen körs nio sträckor på totalt nio mil. Mille och Julia var för några veckor sedan nere och körde ett test i nära anslutning till tävlingsområdet, vilket gav dom nyttig erfarenhet av vad som väntar i premiären.

– Det är varierande vägar, med mycket kurvor och inte så mycket raksträckor. Jag hoppas på att det ska vara fina vägar med mycket grepp, säger Mille, som dock kanske inte bjuds på det grepp han önskar.

– Vi har fått se bilder från några sträckor där det vart snö. Om den ligger kvar blir det en helt ny utmaning med snö på asfalt, säger Julia.

I klassen är det totalt 17 tvåhjulsdrivna bilar, och även om Mille och Julia har högt uppsatta mål med sitt tävlande så har man ett tydligt fokus med helgens premiärtävling.

– Målsättningarna är att komma i mål och få så mycket erfarenhet som bara möjligt, säger Mille. Vi ska bara köra vårt egna race.

– Vi vill få ut så mycket som möjligt av tävlingen och lära oss allt som går. Allt annat är en bonus, avslutar Julia.