RacingRoadracing

Från idé till Nordens störta resultatdatabas

En idé på ett hotellrum i södra Tyskland blev Nordens störta databas för racingresultat. 2012 fick Bengt-Åce Gustavsson SBF´s resestipendium för sina insatser att sprida racingnyheter i pressen. Bengt-Åce använde pengarna för att resa till DTM-finalen i Hockenheim tillsammans med sin gode vän Mikael Blom.

DTM-Finalen Hockenheim 2012, Entusiasterna Mikael Blom till vänster, Bengt-Åce Gustavsson till höger.

– Det blev mycket racingsnack under kvällarna på hotellrummet, säger Bengt-Åce. Jag förklarade för Mikael att jag hade samlat på sig en massa resultatlistor och programblad under tiden som han gjorde filmen om Dalsland Ring. Mikael kom då med idén att de skulle bygga en databas och en hemsida där man kunde publicera materialet.

När de kom hem gick de till arbetsförmedlingen och berättade om sin idé. Timingen var perfekt, för de skulle precis starta ett nytt åtgärdspaket för långtidsarbetslösa för att få ut dem i arbetsträning. Projektet kallades sociala företag. Bengt-Åce och Mikael startade handelsbolaget Kooperativet Arbetsmyran och anmälde sig till projektet. De fick folk från AF som gjorde sin arbetsträning hos Kooperativet Arbetsmyran. Mikael byggde databasen och hemsidan medan Bengt-Åce bistod arbetsgruppen med material och instruktioner. Projektet sjösattes direkt efter nyår 2013 och den första tävlingen som lades in på hemsidan https://www.svenskracing.se var Gärdesloppet i Stockholm 1922. Sedan jobbade de sig stadigt fram genom åren, tävling för tävling.

Som mest var det fem personer samtidigt inskrivna i projektet, som var lyckat, för en efter en gick vidare från praktiken till riktiga arbeten och det fylldes på med nya medarbetare hela tiden. Men säg den lycka som varar… Efter valet 2014 fick vi en ny regering och det första de gjorde var att avsluta den pågående arbetsmarknadsåtgärden och de blev av med våra praktikanter. I samråd med AF lyckades de i det läget anställa tre av praktikanterna med olika lönebidrag från AF och arbetet kunde fortsätta. De hade börjat sälja annonsplatser och jagat sponsorer och de lyckades hålla arbetet flytande år efter år. De senaste två åren har de bara haft en anställd. De sista två åren har de prioriterat biltävlingar och lagt roadracingtävlingarna på väntelistan. Den 1:a april 2022 publicerades den sista bilracingtävlingen. Det tog alltså drygt nio år att publicera ca 3 000 biltävlingar från 100 år av svensk racing!

– Vi gör inga som helst anspråk på att vår hemsida innehåller en komplett historik, det är naturligtvis omöjligt att uppnå, men vi är i alla fall säkra på att hemsidan är den bästa i sitt slag i Norden, säger Bengt-Åce.

Nu återstår jobbet att lägga in de resterande Roadracingtävlingarna samt att uppdatera när de får in mer gammalt material och när årets racingsäsong drar igång fortsätter de givetvis med att lägga in nya resultat allt eftersom de körs.

För den som vill följa och stötta projektet kan man som privatperson bli medlem på hemsida och som företagare kan man köpa annonsplatser.