Rally

Rekordfält jagar segern i South Swedish Rally

Drygt 90 startande när Rally-SM i helgen gästar Älmhult och South Swedish Rally. Folkfesten startar på torsdag kväll med shake down och därefter tävling fredag-lördag. Förväntningarna är högt ställda när nu SSR kan köra fullt ut utan restriktioner.

– Att det fanns ett stort sug från de aktiva, det visste vi. Men över 90 startande är mer än vi vågade hoppas på. Att vi sedan har 21 av de hetaste bilarna i händerna på de bästa förarna gör det hela ultraspännande, säger tävlingsledare Kjell-Åke Jönsson.

Segertippad är PG Andersson, Årjäng. Han jagar sitt tredje raka guld i huvudklassen Internationella 4 wd. När mästerskapet drog igång i vintras uppe i Boden tog han hem segern tillsammans med sin co-driver Anders Fredriksson.

– Vi ska förstås göra vad vi kan i SSR, men det är sannerligen ett tufft startfält, säger PG Andersson.

Fjolårets vinnare, Anders Fredriksson (co-driver) och Per-Gunnar ”PG” Andersson är favoriter även i år. Men någon enkel resa blir det inte då motståndet är bästa tänkbara i huvudklassen med 21 deltagare till start. Foto: Annemo Friberg

Huvudklassen, med rakt igenom likvärdiga R5-bilar, mönstrar 21 deltagare. Vilket är rekord.

– Fantastiskt roligt, inte minst för publiken, fortsätter Jönsson.

Karlskronas Jonas Åkesson förväntas utmana PG Andersson, liksom Jari Liiten, Sandviken, Tom Kristensson, Hörby och SVT:s expertkommentator Jonas Kruse, som nyligen totalvann stortävlingen Rally Gotland.

– I SM höjs farten en nivå till. Kanske att jag kan slå dem andra på någon sträcka i alla fall, säger Kruse.

Älmhults egen toppåkare, Mattis Olsson, vill vara med i toppen, framförallt före norrmannen Lars Martin Stensbøl som snuvade honom på segern i genrepet i Ljungby.

– Det blir spännande! Mattis Olsson vill säkert ha revansch och troligen kör han ännu fortare när han har hemmavägar, säger Stensbøl.

För en månad sedan genomfördes tävlingen Silverratten i Älmhult. Då totalvann Mattis Olsson. Nu är han laddad för nya framgångar på hemmaplan tillsammans med Timmy Berntsson i tyngsta SM-klassen. Foto: Joakim Strand

Ytterligare sex utländska förare kommer, då SSR ingår i serierna FIA European Rally Trophy och Nordic Rally Champion.

Övriga klasser är Internationella 2 wd, Nationella 4 wd, Nationella 2 wd samt Standard. Banan innehåller sex specialsträckor, som ska köras två gånger. Första start 17.00 på fredagen och då ger sig startfältet ut till två sträckor. Därefter nattvila och omstart tidigt lördag morgon för att hinna med nästan elva mil specialsträckor, fördelade runt om Älmhult. Nav i tävlingen är Aktivitetshuset där servicen samt start- och målramp finns.

I Rally-SM tävlar även lag och Växjöbaserade teamet VXO Drive har hela fem bilar till start, där co-drivern Nicklas Jidflo och Robin Adolfsson är ankare i huvudklassen. Foto: Privat