Racing

Lundqvist utökar i Indy Lights-toppen

Linus Lundqvist splittrade en kvartett av Andretti Autosport-bilar på sin väg mot en viktig pallplats i helgens Indy Lights-race på Mid-Ohio Sports Car Course, och utökar därmed sin ledning i tabelltoppen.

Utfallet på Mid-Ohio var ett resultat av intensivt teamarbete från Lundqvist och hans HMD Motorsports under en helg där man successivt närmade sig toppen, på en bana där det rivaliserande Andretti-stallet historiskt haft ett väldokumenterat övertag och vunnit 80 procent av racen de senaste fem åren.

Foto: Penske Entertainment.

Genom metodiskt arbete lyckades Lundqvist dock slå sig fram till en plats i första startled, bredvid Andrettis Hunter McElrea – och när fältet rusade ner mot första sväng var Tyresö-sonen också framme och högg för ledningen.

McElrea kunde dock stå emot, och istället fick Lundqvist se sig passerad av nyzeeländarens teamkamrat Matthew Brabham senare under det första varvet.

Därifrån förblev ordningen oförändrad i topp tre, även om en säkerhetsbilsperiod – orsakad av en snurrning för irländaren James Roe – skapade förnyad dramatik mot slutet av loppet.

Efter omstarten kunde de två andra Andretti-förarna, Christian Rasmussen och Sting Ray Robb, ta sig förbi Lundqvists HMD-kollega Benjamin Pedersen. Därmed placerade sig samtliga fyra Andretti-bilar i topp fem – endast separerade av Lundqvist.

– Jag har sällan varit så här nöjd med en tredjeplats, säger Linus Lundqvist. Vi hoppades att vi skulle ha farten för mer i helgen, men Andretti-gänget har varit för starka här. Teamet har verkligen gjort ett jättejobb och vi lyckades ta oss hela vägen till första led i kvalet, vilket var nyckeln den här helgen.

Resultatet markerar ett mycket viktigt steg i Lundqvists fortsatta kamp om Indy Lights-titeln, där övertaget nu utökas från 82 till 87 poäng över andraplacerade Sting Ray Robb med åtta av 14 race körda.

– Att åka härifrån med en pallplats och utökad ledning i mästerskapet är allt vi kunde önska, fortsätter Linus Lundqvist. Det är på sådana här dagar man måste se till att bli trea istället för sexa-sjua, och det lyckades vi med. Jag är väldigt nöjd med det vi gjort här idag.