Racing

Lund Svindal växlar upp till Porsche Carrera Cup

Efter en framgångsrik debutsäsong i Porsche Sprint Challenge Scandinavia meddelar nu Aksel Lund Svindal att han kommande säsong byter mästerskap och tävlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Aksel Lund Svindal är sportbilsentusiast och Brand Ambassador för Porsche. Under en mästerlig alpin karriär blev han känd som ”the King of Speed” och är med två olympiska guldmedaljer, fem världs­mästartitlar och 36 världscupsegrar en av de största alpina åkarna genom tiderna. Säsongen 2022 bytte alpinlegenden skidbackar mot racerbanor och körde som teamkamrat till Ingemar Stenmark och Prins Carl Philip i det framgångsrika enstypsmästerskapet Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

Lund Svindals inträde i Porsche Sprint Challenge Scandinavia kan inte betecknas som något annat än en succé. Från att ett halvår tidigare aldrig suttit i en racerbil körde den norske skidkungen vid debutracet på Scandinavian Raceway upp sig till en förstaplats. Efter säsongens slut kunde Lund Svindal räkna in totalt fyra pallplatser.

Den norske alpinlegenden meddelar nu att han säsongen 2023 byter mästerskap och tävlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Mästerskapsbytet till serien som dubblerar som Svenska Mästerskapen för GT-bilar innebär stora utmaningar i form av en helt ny bil och ännu tuffare konkurrens. Aksel Lund Svindal kommer liksom tidigare att ingå i teamet Porsche Experience Racing som drivs av Mtech Competition.

– Jag är väldigt nöjd med min debutsäsong, jag har lärt mig massor och utvecklats otroligt mycket som förare, säger Aksel Lund Svindal. Samtidigt har jag höga förväntningar på nästa säsong och mästerskapsbytet. Jag kan banorna ganska bra efter den här säsongen, men jag ska lära mig en helt ny bil och har väldigt stor respekt för nivån på förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Det kommer bli väldigt kul och lite nervöst, avslutar Lund Svindal.

I Porsche Sprint Challenge Scandinavia körde Lund Svindal Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, en fabriksbygd racerbil med en mittmonterad 425 hk stark boxermotor och hjälpsystem i form av ställbar ABS och Traction Control/ ESC. I Porsche Carrera Cup Scandinavia kör samtliga förare senaste generationen Porsche 911 GT3 Cup, även det en fabriksbygd racerbil, med bakmonterad boxermotor på hela 510 hk i kombination med avsaknad av ABS och andra hjälpsystem.

I samband med de båda mästerskapens deltävlingar på Rudskogen Motorsenter i september tidigare i år fick Lund Svindal möjlighet att prova en Porsche 911 GT3 Cup, närmare bestämt den bil som framgångsrike Formel 2-föraren Dennis Hauger då körde som gästbil. Den trots sina unga år rutinerade Hauger instruerade landsmannen efter bästa förmåga.

– Så här i efterhand kan jag ju erkänna att jag var väldigt nervös innan jag klev in i bilen, säger Lund Svindal. Mer effekt och inga hjälpsystem, i en bil som Dennis strax efteråt skulle tävla med, så inget fick ju gå fel. Men när jag klev ur bilen fanns det bara en tanke i mitt huvud – jag ska tävla i en sådan här bil en dag! När Porsche Sverige ställde frågan om jag ville ta racingsatsningen till nästa nivå tvekade jag inte en sekund, avslutar Lund Svindal.

– Att ha Aksel Lund Svindal med i mästerskapet 2023 känns helt fantastiskt, säger Thomas Johansson, Sporting Director, Porsche Carrera Cup Scandinavia. Aksel visade i Sprint Challenge hur ambitiöst han tar sig an en sådan här utmaning, men också att han har talang för racing. Det ska bli otroligt intressant att följa honom den kommande säsongen och se hur långt hans ambitionsnivå kan ta honom.