Offroad

Fredricsson vann SxS Nordic

Under den actionfyllda avslutningen av SxS Nordic i Trötänga lyckades rallycrossföraren Andreas Bakkerud ta segern. Samtidigt lyckades SxS Nordic-ledaren Pontus Fredricsson knipa tillräckligt med poäng för att säkra mästerskapets första guldmedalj.

Foto: Isac Andersson

Den tredje och sista deltävlingen av SxS Nordic kördes under lördagen i Härjedalens Trötänga, strax utanför Sveg. Det bjöds på perfekta väderförhållanden, då nattens snöfall möttes av solsken under dagen. De båda rallysträckorna – 5,8 kilometer och 8,4 kilometer – kördes två gånger vardera och levererade mycket action och tighta fighter.

Tidigare FIA ​​World RX-silvermedaljören och nuvarande Nitro Rallycross-föraren Andreas Bakkerud anslöt sig till startfältet tillsammans med JC Raceteknik och visade snabbt sina färdigheter i Can-Am Maverick XRS-fordonet. Med snabbaste tid på den andra och tredje sträckan, samt bra placeringar på de två återstående etapperna, kunde han säkra segern i tävlingen. Bakkerud vann med 11,2 sekunders marginal till Philip Gehrman, JC Raceteknik, medan Tim Marklund slutade trea i tävlingen.

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig innan jag kom hit. Men jag älskade det, det var riktigt roligt, säger Andreas Bakkerud Du får inte se sträckorna innan du kör, så det gäller att vara snabb direkt men också hålla en säkerhetsmarginal. Jag hade riktigt roligt, och uppskattade verkligen konceptet. Det är exakt såhär jag tycker motorsport ska vara – alla har det bra tillsammans och njuter av tävlingen. Det här är bara början för SxS Nordic, som jag tror kommer växa och fortsätta utvecklas i framtiden.

Redan under säsongens första deltävling i Hedemora kunde Pontus Fredricsson, Stockholm, ta kommandot i mästerskapet – och fortsätta ha ledningen inför den sista deltävlingen. Trots ett par expeditioner i snövallarna lyckades Fredricsson ta de återstående poängen och därmed säkra den första SxS Nordic-titeln. Även Tim Marklund har varit konsekvent med poängen under säsongen och slutade därmed tvåa i mästerskapet. Efter två deltävlingar låg David Ölund på andra plats, bara en poäng före Marklund, och genom att vinna dagens första sträcka visade han tydligt sin ambition. Dessvärre åkte Ölund av banan på sträcka tre, vilket kostade honom pallen, och Henrik Pettersen kunde istället kliva upp på tredjeplatsen.

– Det känns fantastiskt att avsluta som vinnare den här säsongen, säger Pontus Fredricsson. Just den här tävlingen var väldigt tuff för mig, farten var högre och tiderna mellan oss förare mycket tightare. Jag har verkligen gillat den här serien. Den har bjudit på flera helt skilda upplevelser, och jag har haft så roligt när jag kört Can-Am-fordonet. Jag hoppas vi kan fortsätta med den här framgången i framtiden.

SxS Nordic-serien grundades av svenska motorsportens tungviktare Mattias Ekström. Offroad-tävlingarna är designade för Can-Am Maveric XRS/XRC side-by-side-fordon, vilket ger de tävlande chansen att slåss på banan i lika maskiner och på rättvisa villkor. Under den första säsongen deltog totalt 46 förare i de olika tävlingarna.

– För det första vill jag tacka alla som trott på denna idé om en rolig, rättvis och prisvärd serie i motorsport, säger Mattias Ekström. Självklart vill jag även ge Pontus Fredricsson stora applåder, som redan under första tävlingen visade sin talang. Jag är inte förvånad över att han tog titeln i år. SxS Nordic är så mycket mer än bara race, det är en gemenskap för offroad- och motorsportentusiaster. Den varma stämningen i depån har varit ett av våra huvudmål för säsongen, och jag är glad att den blev precis som vi föreställde oss. Allt handlar om att ha det trevligt med goda vänner och roliga bilar.