Esports

Hallman vann STCC’s esportpremiär

Karting-stjärnan Enzo Hallman segrade i premiären av STCC ESPORTS Championship under Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia där förarna körde de elektriska STCC-bilarna digitalt på Head 2 Head-banan i Helsingborg.

14-åringen, som ska köra elektriska junior-SM i NXT Gen Cup i år, satte tiden 27.569 på den digitala banan i Helsingborg.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

– Det är förstås jättekul att ha vunnit den här tävlingen. Elmiamässan är ju enormt välbesökt och det har varit fullt i simulatorerna hela tiden. Att få dra det längsta strået där känns verkligen roligt, säger Enzo Hallman.

– Det var ett tag sedan jag körde simulator, men man kommer rätt fort in i det. Det är ett bra redskap särskilt när det gäller att lära sig nya banor, som i det här fallet med Helsingborg. Ett kul initiativ från STCC som öppnar upp sporten för många, många fler!

Över 1 000 förare deltog i tävlingen som var öppen för samtliga besökare under mässan som satte nytt rekord med drygt 90 000 personer på plats.

– Vi är överrumplade över intresset för STCC ESPORT Championship. Det finns ett stort intresse för STCC och motorsport – vi har helt klart hittat en ny kanal för att finna unga talanger. Majoriteten av de tävlande har varit mellan 13–25, killar och tjejer, med allt från etablerade kartingjuniorer till motorintresserade ungdomar, säger Micke Bern, vd för STCC.

Som pris vinner Hallman en uppsättning Yokohama-däck med montering hos Däckteam och kvalificerar sig vidare till STCC ESPORTS-finalen under Helsingborgstävlingen den 26 augusti.

– Vi skulle vilja tacka samtliga partners som varit involverade i evenemanget, med IBM, Däckteam, Simrace Sweden och Sim Departement i spetsen. Ett stort tack också till vår partner Albinsson & Sjöberg som slog publikrekord på Bilsport Performance & Custom Motorshow på Elmia, säger Micke Bern, vd för STCC.

Topp tio i mästerskapet kommer att göra upp i en finaltävling på plats under STCC Head 2 Head i Helsingborg den 26 augusti, en tävling som delvis TV-sänds i STCC+.

Totalsegraren i STCC ESPORTS Championship kommer att få delta i STCC Tryout med ett av teamen i STCC under hösten 2023 och köra en riktig elektrisk STCC-bil.

Det digitala mästerskapet fortsätter under våren och sommaren med deltävlingar under STCC-tävlingarna i Falkenberg, Skellefteå och Gelleråsen – läs mer om kalendern och STCC ESPORTS Championship.

STCC ESPORTS Championship – Elmia
Resultat – Topp 10

1 – Enzo Hallman – 27.569
2 – Calle Carlberg – 27.643
3 – Jesper Eriksson – 27.648
4 – Joel Granfors – 27.764
5 – Kevin Björnerhag – 27.870
6 – Caspian Hagman – 27.948
7 – Neo Rocksjö – 28.120
8 – Alex Gustafsson – 28.325
9 – Lukaz Östling – 28.391
10 – Tim Albertsson – 28.485