Rally

Johansson tog sträckseger i EM-debuten

Rallyföraren Mille Johansson från Katrineholm körde under helgen sin första deltävling i Junior-EM i rally, när han och kartläsaren Johan Grönvall från Arvika körde Rally Poland i Polska Mikołajki. Mille och Johan fick en succéartad start när de vann den första sträckan i rallyt, och låg femma när de fick bryta med tekniska problem på söndagen.

– Helgen har vart rolig, lärorik och tuff. Tempot i klassen var som vi hade förväntat oss, vilket var högt. Vi gjorde det bästa vi kunde för att hänga med fartmässigt, vilket jag tycker att vi lyckades med helt okej, säger Mille.

– Målet med söndagen var att åka på max attack för att försöka klättra till en fjärdeplats, men vi tog i för mycket på sträcka tio och slog i en höbal ganska hårt. Efter det sänkte vi tempot för att behålla femteplatsen och säkra viktiga poäng i mästerskapet. Men så blev det inte, utan en drivaxel gick sönder 100 meter efter starten på sträcka 13.

Tävlingen var den första för Mille och Johan tillsammans och även den första av totalt fem deltävlingar i Junior-EM, där de tävlar för det Slovenska teamet IKsport i en Ford Fiesta Rally4.

– Jag tycker att allt har fungerat bra under hela veckan. Jag och Johan kommer bra överens, och vi lär oss mycket hela tiden. Vår däckstrategi har nu gjort att vi har två däck mer än dom andra till nästa tävling i Lettland. Körningen har också fungerat bra hela helgen, med en sträckseger direkt på sträcka ett och flera topptider, summerar Mille.

– Det har varit en tuff och intensiv helg med hårt arbete och långa dagar. Men en fruktansvärt roligt och lärorik helg, säger Johan. Enligt min mening så var det en väldigt bra EM-debut för både mig och Mille. Vi har visat att farten finns där, och satt bra tider på flera av sträckorna.

En tävling får räknas bort i poängsammanställningen, vilket gör att alla tävlingar framöver blir otroligt viktiga för Mille och Johan. Nästa tävling körs i Lettland den 17-18 juni, även den på grus.



– Vi kommer sätta oss ner och analysera tävlingen, för att efter det kunna se vad vi måste göra för att komma tillbaka ännu starkare i Lettland, avslutar Johan.