Racing

Från pole till nionde plats för Rosenqvist

Felix Rosenqvist föll från pole position till nionde plats i Acura Grand Prix of Long Beach efter att ha tvingats hantera överhettande bromsar under det 85 varv långa stadsloppet i Kalifornien.

Rosenqvist inledde INDYCAR-säsongens andra deltävling storstilat med karriärens sjätte pole position i lördagens kval – den första någonsin för hans team Meyer Shank Racing – och gick in i söndagens race med förhoppningar om att kunna slåss om segern.

Den möjligheten försvann dock i praktiken när bakbromsarna på svenskens bil började överhetta kraftigt, ett problem som var särskilt kännbart under den första stinten där Rosenqvist tappade ett flertal placeringar.

Smålänningen fick sedan dras med bekymren även under resten av racet, men lyckades i alla fall rädda en niondeplats.

– Vi förlorade det här racet på den första stinten idag, säger Felix Rosenqvist. Bakbromsarna överhettade rejält, så jag blev tvungen att flytta fram bromsbalansen till en punkt som vi aldrig använder i normala fall. Vi hade väldigt dålig bromsprestanda och jag blev omkörd flera gånger i Kurva 1 på grund av det. Det blir omöjligt både att försvara och attackera när bromsarna inte tar som de ska.

Rosenqvist lägger söndagens niondeplats till en sjunde från premiären i St. Petersburg i förra månaden, och är kvar som sjua i INDYCAR-sammandraget.

– Det är förstås frustrerande att falla tillbaka på det här sättet, särskilt när man startar i pole, men vi får ta med oss det positiva, avslutar Felix Rosenqvist. Bilen är snabb, teamet har gjort ett bra jobb i depån idag, och vi behöll lugnet trots problemen vi hade. Vi fokuserar på den stora bilden och ett nytt topp tio-resultat är fortfarande bra för oss. Självklart ville vi mer idag, men vi har ändå fått en väldigt fin start på säsongen.