Racing

Rosenqvist kvalade in till Indy 500

Felix Rosenqvist tog sig över den värsta potentiella fallgropen i uppbyggnaden till Indy 500 när han säkrade en garanterad startplats i det berömda amerikanska ovalloppet i lördagens kval.

Foto: IndyCar

Rosenqvist genomförde tre kvalförsök över vardera fyra tidtagna varv runt Indianapolis Motor Speedway, och noterades som bäst för en snitthastighet på 227.297 mph (365.79 km/h) på sin väg mot 29:e plats i resultatlistan.

Smålänningen säkrade därmed en av de 30 garanterade startplatser som stod på spel under lördagskvalet, och behöver således inte ställa upp i söndagens nervkittlande så kallade ”Bump Day” där det avgörs vilka ytterligare tre förare som får komma till start i det slutliga 33-bilsfältet – och vilka som slås ut.

Tvåfaldige Formel 1-världsmästaren Fernando Alonso (McLaren) var en av dem som inte klarade topp 30-spärren och som istället alltså tvingas fortsätta kvala under söndagen.

Rosenqvists uppladdning inför kvalet påverkades av en omskakande träningskrasch i onsdags, då 27-åringen plötsligt tappade kontrollen över sin IndyCar-bil och slungades med stor kraft in i muren i 350 km/h. Skadorna på chassit blev omfattande och Rosenqvist, som själv klarade sig oskadd, tvingades därför genomföra kvalet i sin reservbil.

Teamkamraten Scott Dixon, som vann Indy 500 2008, kvalade in på 18:e plats under en tuff dag överlag för Chip Ganassi Racing. Båda teamets bilar lottades sent i den turordning som avgör när under dagen man får genomföra sina kvalförsök, och hölls tillbaka av varmare och därmed mindre fördelaktiga väderförhållanden.

-Det var kanske inte riktigt här vi ville vara, men det viktigaste var att vi klarade topp 30 och att vi är med i racet, säger Felix Rosenqvist. Det var det stora målet idag. Vi visste att vi inte skulle ha med toppstriden att göra i det här kvalet; vi återhämtar oss fortfarande från kraschen i onsdags och tar ett steg i taget. Vi hade förväntat oss att vara lite snabbare än vi var, men det är skönt att slippa Bump Day och oron över att inte få komma till start. Vi har en betydligt bättre racebil, vi är med i matchen och jag kommer att ge allt. Jag ser fram emot mitt första Indy 500.

Den 103:e upplagan av Indy 500 körs nästa söndag, den 26 maj. Innan dess fortsätter förberedelserna inför ett av racingvärldens största lopp med ytterligare träningar under de kommande dagarna.

Resultatet i lördagens kval innebär alltså att Felix Rosenqvist kommer att starta sitt livs första Indy 500 från 29:e position.

Foto: IndyCar