Racing

Klartecken från Sundahl – siktar på andra raka titeln i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Foto: Micke Fransson/teambild.se

Lukas Sundahl har bestämt sig: mästaren fortsätter i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Tanken på att försöka försvara titeln lockar mig, speciellt som konkurrensen i mästerskapet ser ut att bli ännu tuffare 2019, säger 22-årigen från Växjö.

Lukas Sundahl och Sundahl Racing har dröjt med besked om sina planer för den kommande säsongen. Men nu är det alltså klart. Familjeteamet fortsätter sin satsning med Lukas Sundahl och finländaren Tom Nylund.
Lukas är den förste mästaren sedan 2015 som fortsätter i mästerskapet efter guldåret och sätter sin titel på spel.
– Det här är min första, riktiga titel. Visserligen vann jag JSM i Formula Renault 2014, men då totalvann jag inte klassen och dessutom flyttade jag över till Porsche Carrera Cup säsongen därpå. Som försvarande mästare kanske det är så att man får lite mer press på sig, men någon stor skillnad tror jag inte att det blir. Toppen på startfältet ser ut att bli bredare i år och det ska bli intressant och se vad de andra har för fart på försäsongstestet i mitten på april, säger alltid lika lugne Lukas.

Går för andra raka
Årets säsong av Porsche Carrera Cup Scandinavia blir den 16:e sedan starten 2004. Mellan säsongerna 2005 till 2013 lyckades fyra förare, Fredrik Ros (2005, 2006), Jocke Mangs (2008, 2009), Robin Rudholm (2010, 2011) och Johan Kristoffersson (2012, 2013), vinna två år i rad. Nu vill Sundahl kopiera den bedriften.
– Självklart är ambitionen att vinna igen och tar vi två titlar i rad kanske vi gör ett försök och bli först till tre. Rudholm och Kristoffersson har också tre titlar, men ännu så länge är det ingen som vunnit tre år i rad.

Värdig mästare
Lukas Sundahl inledde sitt tävlande i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2015. Säsongen 2017 blev Växjösonen tvåa bakom Jocke Mangs och i fjol stod han som värdig mästare efter finalen på Mantorp Park. På sin väg mot titeln imponerade han med bland annat nio racesegrar.
Framgångarna gjorde honom given som Carrera Cup Scandinavias representant i Porsche Motorsports shoot out på Paul Richard i Frankrike i månadsskiftet oktober-november.
– Det blev lite vakuum för oss efter finalen på Mantorp Park. Först inväntade vi Lukas´ medverkan i Porsches shoot out och sedan resultatet av den samma. Även om vi visste att chanserna att bli uttagen kanske inte var så stora ville vi inte gå ut och agera förrän vi fått svar, berättar pappa Per, teamchef i Sundahl Racing.

Mantorp Park, 2018-09-22, Lukas Sundahl, heat 1, Foto: Micke Fransson/teambild.se

Internationell uppmärksamhet
Lukas gjorde bra ifrån sig på Paul Richard och även om Porsche inte valde honom till sitt juniorprogram 2019 väckte hans medverkan och insats en hel del uppmärksamhet.
– Team från såväl det tyska Carrera Cup-mästerskapet som Porsche Supercup hörde av sig. Jag har några offerter kvar på bordet framför mig, säger Per.
Tillsammans har far och son Sundahl gått igenom de erbjudanden de fått, tittat på och jämfört upplägg, funderat kring team, räknat på ekonomi och kommit fram till ett beslut.
– Vi blir kvar i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019. Det är ett bra mästerskap som vi trivs i och som kommande säsong ser ut att erbjuda oss ännu tuffare konkurrens än 2018. Det ser vi som en utmaning.
– Men, tillägger Per. Vi blickar fortfarande mot internationellt tävlande, men med den begränsade tid vi hade på oss inför den här säsongen insåg vi att vi inte hade möjlighet att få fram de pengar som krävs för att göra en satsning som skulle ge Lukas rätt möjligheter att göra riktigt bra resultat.

Fortsatt samarbete med Nylund
Lukas tar den internationella uppmärksamheten med ro.
– Det är väl roligt att det finns någon som vet vem man är, säger han och tillägger:
– Jag är inte alls besviken över att det blir tävlande på hemmaplan även 2019. Kanske är det lugnast att vänta ett år till, inte göra något förhastat utan samla på sig ännu mer erfarenhet. Dessutom är Porsche Carrera Cup Scandinavia ett riktigt bra mästerskap. Med tanke på Sveriges storlek och folkmängd är det egentligen sjukt att vi kan visa upp ett så stort och starkt startfält.
Exakt hur många bilar årets mästerskap kommer att innehålla är ännu inte klart. Klart är det däremot att även Tom Nylund kör vidare för Sundahl Racing. Finländaren, som inledde sitt samarbete med det Växjöbaserade teamet i fjol, tävlar vidare i Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet för Porsche 911 GT3 Cup (991 I).