Rally

Stabil resa mot SM-guld för Kristoffersson

Rallykarriären är bara en handfull tävlingar lång, men Johan Kristoffersson kan redan titulera sig svensk mästare. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-stjärnan bestämde från början till slut vid SM-sprinten i Sundsvall under fredagen och tog guldet 7,7 sekunder före Patrik Flodin.

Foto: Tony Welam

− En titel jag värderar högt eftersom det är i en kategori där jag inte har någon förut, säger Johan.

Kristoffersson och co-drivern Stig Rune Skjaermoen hade gjort hemläxan ordentligt och kom rejält förberedda till SM-veckans arenatävling vid och på Bergsåkers-travet. De två kvalåken på den fyra kilometer långa sträckan gick båda i Volkswagen-ekipagets favör. Precis som i Bergslagsrallyt utmanade Patrik Flodin ihärdigt. Bataljerna mellan de två kan bli många under året.
− Verkligen roligt. Jag gillar Patrik. Han visar att han vill och sätter press på mig hela tiden, berömmer Johan.

Till finalen nollställdes resultaten och tiderna från båda åken slogs ihop till slutlig SM-ställning. Johan hade 1,3 sekunder till godo efter första rundan med sin Polo GTI R5.
− Första vändan var det riktigt högt tempo, men jag gjorde en liten miss inne på sträckan.

I andra gjorde istället Flodin en miss och tappade många sekunder. Han lyckades precis hålla andraplatsen före fjolårsvinnaren Mattias Adielsson.

Det verkar som att konkurrensen mellan Kristoffersson och Flodin gynnar båda inför Rally Sweden, när det gäller att hitta ett mer internationellt tempo.
− Jag tycker det har sett ut som en tempohöjning på både Johan och Patrik till den här tävlingen, menar stallchefen Tommy Kristoffersson, i ett försök att värdera de bådas utveckling med sikte ett par veckor framåt.
− För vår del inger det här trygghet och skapar arbetsro. Nu får vi ett litet brejk och kan göra en fin uppladdning inför Svenska.


Stig Rune Skjaermoen och Johan Kristoffersson. Foto: Tony Welam

Kristoffersson senior imponeras också av det redan väl inoljade samarbetet mellan värmlänningen Johan och norrmannen Stig Rune.
− De jobbar otroligt bra ihop, både före och under tävling, och kommer med en del egna nya idéer.

Precis som efter Bergslagsrallyt blev det snabba ryck för Kristofferssons för att hinna iväg till en gala. Lördagens event är FIA off road-kategoriernas officiella prisutdelning i Budapest, där världsmästaren förstås ska hyllas.
− Det är nu man får ta emot prispengarna för VM-titeln, avslutar globetrottern från Arvika.

Resultat Rally-SM-sprint, Sundsvall, 4WD
1. Johan Kristoffersson/Stig Rune Skjaermoen, VW Polo GTI R5, Team Westom/NMK Elverum, 4:55,4
2. Patrik Flodin/Göran Bergsten, Skoda Fabia, Ilsbo MK/Forshaga MC, 5:03,1
3. Mattias Adielsson/Andreas Johansson, Citroën, Göteborgs MK/Eskilstuna MF, 5:03,9