Rally

Kristoffersson rustar för framtiden

Det är dags för avslutning i rally-SM. Johan Kristoffersson åker till Rally Blekinge i Karlshamn för att jaga årets tredje seger i mästerskapet, men också för att börja förberedelserna inför nästa säsong.

Foto: Tony Welam

− Nu när inte kampen om SM-titeln lever längre så kommer vi att testa en del grejer i skarpt läge, säger Kristoffersson.
Men tro inte att Johan ger upp kampen om segern i rallyt med sin Polo GTI R5. Efter vinst i inledande SM-deltävlingen Bergslagsrallyt och ytterligare en triumf i juni månads Gästabudstrofén hägrar nu en tredje seger på sex deltävlingar.
− Vi vill naturligtvis prestera resultat och en seger i sista tävlingen gör saker och ting lättare.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren räknar dock inte med någon enkel resa till prispallens högsta nivå, trots att klare SM-guldmedaljören Patrik Flodin avstår tävlingen.
− Jag måste ödmjukt säga att det kommer att bli tufft. Fredrik Åhlin åker väldigt fort och har väl egentligen varit snabbast av oss, men det har ju krånglat en del för honom hittills.

Att Patrik Flodin avstår tävlingen är en liten besvikelse för Kristoffersson.
− Ja, det måste jag ju säga. Jag vill ha så tufft motstånd som möjligt. Det är då man utvecklas. Men samtidigt förstår jag deras beslut. Det är motorsport i ett nötskal. Det kostar mycket pengar helt enkelt.

Istället får Johan tampas med Mattias Ekström, den tidigare rallycrossrivalen, som kört föråkare i ett par SM-tävlingar, men nu kommer till start i R5-klassen.
− Det är kul att han också står med i startlistan den här gången. Han blir en joker i leken.

Därmed är det upplagt för ännu en tävling med högkvalitativt startfält bland de fyrhjulsdrivna bilarna.
− Vi ska inte glömma Mattias Monelius eller Martin Berglund heller, påpekar Johan.

30-åringen från Arvika har helgens destination, Blekinge, som en näst intill vit fläck på sin motorsportkarta.
− Jag har verkligen inte varit i den delen av Sverige särskilt ofta, men efter vad jag har hört är vägarna av det krokigare slaget.
Det innebär viktigt rekognoseringsarbete för Kristoffersson och co-drivern Stig Rune Skjaermoen under torsdagen. Fredagseftermiddagen och -kvällen bjuder sedan på ett ovanligt intensivt schema för en SM-tävling.
− Fyra specialsträckor redan på fredag. Det är ett roligt upplägg. Och vi lär få köra delar av dem i mörker.

Därmed sluts cirkeln för Kristoffersson som inledde sin första hela rallysäsong i vintriga Ludvika i januarimörkret. Fortsättning följer, om han själv får bestämma.
− Det finns en preliminär plan åtminstone fram till Rally Sweden, men sedan får vi se.

För Tommy Kristoffersson, teamchef i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, är det också dags att summera den första säsongen med satsning på rally. Den har förutom Johans tävlingar även inneburit matchning av Ole Christian Veiby i VM och NM, där Veiby säkrade guldet i norska mästerskapet gångna helgen.
− Vi hade naturligtvis gärna tagit hem SM-serien också, men får vara nöjda med två SM-sprintguld samt NM-segern under vår första säsong. Lägg därtill en seger och två tredjeplatser i VM-tävlingar i Sverige och Finland. Det är en förtroendeingivande start på vår rallysatsning och visar att vi håller hög nivå, säger Tommy.