Racing

Andreas Bäckman vann i Barcelona

I helgen var Andreas och Jessica Bäckman tillbaka i TCR Europe efter det långa sommaruppehållet på den välkända Barcelona-banan i Spanien. Båda syskonen kom tillbaka starkt efter besvikelsen vid föregående deltävlingen i Oschersleben, Tyskland. Allra bäst gick det för Andreas – som slog till med sin andra raka pole-position och fick äntligen fira sin första seger i serien.

Foto: TCR Europe

Circuit de Barcelona-Catalunya arrangerade i helgen den näst sista deltävlingen av årets TCR Europe-mästerskap. Syskonen Andreas och Jessica Bäckman hade sett framemot att få komma tillbaka och tävla i mästerskapet efter det långa uppehållet – och besvikelsen från föregående deltävlingen på Oschersleben-banan i Tyskland. Där tog Andreas sin första pole-position och racevinst, men blev i efterhand utesluten och fick inte behålla segern.

Nu, en och en halv månad senare, tog han sin andra raka pole-position i kvalet och fick nu äntligen ta sin första seger för säsongen när han även vann racet.

– Det känns fantastiskt, jag hade hoppats på en bra helg men det gick verkligen över förväntan. Det visar också att det är i toppen som jag hör hemma, då jag nu har varit med i den absoluta toppen två tävlingar i rad, säger Andreas Bäckman.

Att ta sin andra pole-position för säsongen och dessutom på två tävlingar i rad är det ingen annan förare i det starka startfältet på 34 förare som har lyckats med.

– Kvalen har verkligen varit en av mina starka egenskaper under året och det visar att jag har farten. Extra kul också i helgen att ta pole-position även i regn, då det var första gången vi körde i blött underlag för säsongen, säger Andreas.

Jessica hade en tuffare helg i Barcelona. Foto: TCR Europe

Tuff helg för Jessica

Jessica Bäckman hade med sig en bra form efter hennes framgångsrika inhopp i det tyska mästerskapet ADAC TCR Germany föregående helg. Och det såg ut att kunna bli en riktigt bra helg för henne med, med snabba tider under träningspassen på fredagen, men hon hade inte riktigt flytet den här helgen.

– Var en tuff helg för mig med tanke på att jag hade farten på torrt underlag. Regnet kom sedan på kvalet vilket innebar första gången jag körde på regn i Hyundai och även första gången i år och därmed fick jag inte till den varvtiden som behövdes för Q2. I racen hade jag farten men några incidenter gjorde att jag fick bryta Race 2. Stort grattis till min bror till en välförtjänt seger i helgen, säger Jessica Bäckman.

Härnäst väntar den sista deltävlingen av TCR Europe 2019, den 11–13 oktober, på Autodromo Nazionale Monza i Monza, Italien.