Rally

JVM-ledande Tom Kristensson till start i South Swedish Rally

Tom Kristensson som leder junior-VM i rally, JWRC, kommer till start årets upplaga av South Swedish Rally, 31 maj-1 juni.

Årets Rally-SM är högintressant. Den svenska nationalsporten har medvind med flera unga och duktiga förare, anförda av WRC-föraren Pontus Tidemand, som deltar i olika internationella mästerskap.

Årets upplaga av South Swedish Rally har 110 startande, varav Kristensson är en och rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson en annan. Den sistnämnde leder för övrigt Rally-SM inför barmarkssäsongen.

I JWRC tampas Tom Kristensson med en annan svensk, värmlänningen Dennis Rådström, trea i JWRC, som inte kommer till start i SM-rallyt. Men oavsett, så kommer Kristensson i sin Ford Fiesta att få se sig som ett jagat villebråd i den tvåhjulsdrivna R2-klassen.

– Jag kommer att köra rallyt precis som om det vore en VM-tävling, det vill säga att jag kör i mitt tempo. Det blir mitt eget race där jag struntar i alla andra, säger Tom Kristensson inför starten i South Swedish Rally.

Såhär långt leder den 28-årige skåningen JWRC. Efter starten i South Swedish Rally bär det iväg till Sardinien och start i den italienska WRC-deltävlingen, tillika tredje deltävlingen i JWRC, för Tom och hans kartläsare Henrik Appelskog.

För Tom Kristensson är elitsatsningen i mångt och mycket även en livsresa.

– Det handlar om att ha mål i livet. En gång i tiden var jag en ung kille på 136 kilo som ville sladda runt i en rallybil. Men för att nå resultat handlade det inte bara om att trimma bilen, utan även mig själv, berättar Tom som numer väger 86 kilo och är synnerligen vältränad.

– Nu är jag juniorvärldsmästarkandidat i rally och inte i väntan på casting till en möjlig roll i realityserien biggest loser i TV …

Vägen fram till ledningen i JWRC har gått via Volvo Original Cup och internationellt tävlande i tyska ADAC-Opel Adam Cup, som han vann 2017, och som gav en fabriksstyrning hos Opel säsongen 2018.

Det handlar om att ha mål.

Genom åren har Sverige fyra juniorvärldsmästare i rally: Per -Gunnar Andersson, 2004 och 2007, Patrik Sandell, 2006, och Emil Bergkvist 2018.