Racing

Linus Lundqvist studsar tillbaka – helgens upphämtning på Spa

Linus Lundqvist stod för helgens stora upphämtning i säsongens fjärde Euroformula Open-deltävling på Spa-Francorchamps – och studsade bokstavligt talat tillbaka in i matchen efter en spektakulär lufttur.

Foto: Euroformula Open. 

Lundqvist inledde helgen i Belgien som besviken nia i det första racet på lördagen, och tvingades starta söndagens avslutande heat först i 12:e ruta efter att ha hamnat i trafik i ett stökigt tidskval tidigare på förmiddagen.

Väl i Race 2 vände dock vindarna rejält – åtminstone till en början. Lundqvist öppnade i ett rasande tempo, och när fältet dundrade ner mot den tighta Bus Stop-chikanen för att avsluta det första av 13 inplanerade varv hade han klättrat hela vägen från 12:e till sjätte plats.

Tyvärr skulle forceringen mot täten emellertid komma av sig, och det spektakulärt, när Lundqvist blev påkörd bakifrån av mexikanen Javier Gonzalez. Tyresö-sonens Double R Racing-bil slungades upp i luften i en situation där den också sånär voltade, men till slut ändå landade på alla fyra hjul i ett hårt slag mot asfalten.

Gonzalez tilldelades i efterhand ett tidstillägg av domarna.

Lundqvist kunde otroligt nog återuppta loppet, men nu klart sist och kraftigt distanserad av resten av fältet.

Han skulle dock komma att bjudas in i matchen igen när de två Red Bull-juniorerna Yuki Tsunoda och Liam Lawson körde varandra av banan i Les Combes-sektionen och tvingade fram en säkerhetsbilssituation. Fältet samlades ihop, och Lundqvist kunde ansluta längst bak i tåget av bilar – på 17:e plats med tio varv kvar att köra.

När omstarten gick inledde Lundqvist omedelbart vad som skulle komma att bli helgens comeback. Konkurrent för konkurrent tog han sig effektivt fram genom fältet, hela vägen till en slutlig sjundeplats. Totalt utförde Lundqvist 16 omkörningar under loppet, som han till slut avrundade bara tio sekunder från pallen.

– Det är inte ofta jag är nöjd med en sjundeplats, men idag är jag verkligen det, säger Linus Lundqvist. Det var ett otroligt race – så kul att köra! Det var bara synd att vi inte fick chansen att köra om det där framme från början, för jag hade en väldigt bra känsla i bilen och jag tror verkligen att vi hade en pallplats inom räckhåll. Då hade vi ändå ganska stora skador på bilen efter smällen på varv ett; jag var chockad över att den höll över huvud taget. Jag vet inte när jag gjorde så här många omkörningar i ett race senast! Skönt att få avsluta helgen med en positiv känsla och med så här bra race pace.

Linus Lundqvist återfinns för närvarande på sjunde plats i Euroformula Open-tabellen när knappt halva säsongen nu lagts till handlingarna. Det konkurrenskraftiga formelbilsmästerskapet är närmast tillbaka i rampljuset på ungerska Hungaroring den 5-7 juli.