Bilcross

Sex förare sticker ut inför bilcross i Motala

Sex namn sticker ut när SM i bilcross på lördag gästar Motala för sin tredje deltävling. För i täten fyra herrar, en junior och så Camilla Wernersson.

Efter den andra deltävlingen på Tabergsbanan i Jönköping är det i helgen dags för Dunteberget i Motala. Foto: Niclas Andersson

I helt nya SM i bilcross ingår fem deltävlingar, där förarna får räkna bort sitt sämsta resultat. Dock inte finalen på Tabergsbanan i Jönköping den 28 september.
– Ett resultat till så är jag ”hemma” poängmässigt. Men det är inte så bara det, utan det blir tufft i helgen, säger Marcus Svärd.
Askersundsföraren vann premiären och var tvåa efter det. Ändå leder han bara med fem poäng över Uffe Eriksson, Oskarshamn, som vann senast efter den inledande tredjeplatsen. Svärd var då värst i kvalet, men i superfinalen var Eriksson vassast.

Nu möts de igen, denna gång på klassiska Dunteberget där de allra flesta varit och kört Motalafestivalen i folkrace. Eriksson kommer i den Saab 99:a han vann bilcrossfinalen med förra året, dammade av och vann nyligen igen i Jönköping.
Svärd kör också Saab, men byter från 900 OG till en 99:a han också.
– Tanken är att spara på 900:an till finalen. 99:an är en före detta rallycrossbil så den är bra den också, fortsätter Svärd.

Askersunds Marcus Svärd toppar SM-tabellen i bilcross efter två deltävlingar av fem. Premiären vann han, sedan blev han tvåa i Jönköping efter att ha kvalat bäst av alla. Foto: Håkan Bercic

En som också varit i båda superfinalerna så här långt är Fredrik Köhler, Vikbolandet. En av få som kör bakhjulsdriven folkvagn. 
– Min största utmaning är att få bilen att hålla. Men gör den det, och jag kommer iväg först och får åka själv kan det gå vägen, säger Köhler.
Hittills har han kvalat med bravur, men senast hamnade han i räcket tillsammans med Tobias Svärd, Marcus storebror från Skedobruk, och styrningen gick sönder. Det är nu fixat.
– Och så har jag bytt motor. För så här långt har det gått över förväntan, och det vore kul om det håller i sig, fortsätter Köhler.

Ett av få toppnamn i bilcross som kör en VW är Fredrik Köhler, Vikbolandet. Femma totalt så här långt med sin ”bubbla”. Foto: Håkan Bercic

Fyra i tabellen är Camilla Wernersson, tjejen från Linköping som samtliga seniorer vet är ultrasnabb. De två senaste åren har hon vunnit damklassen i Motalafestivalen. I bilcross kör alla mot alla, och av totalt 129 poängplockare ligger hon fyra med 455 poäng mot 495 som ledande Marcus Svärd har.

Bästa junior är 17-årige Alexander Jeppsson, Tomelilla. Två gånger i rad har han hamnat precis utanför superfinal.
– Jag har inte riktigt satt mina kvalrundor, men kommer närmare och närmare. Det vore väldigt roligt att gå hela vägen i Motala, säger Jeppsson, som tidigare aldrig kört på Dunteberget, och fortsätter:
– Många av dem som är med är legender som min pappa Andreas tävlade emot förut. Det gör det extra kul med bilcross, det är verkligen alla mot alla!

Blott 17 år är Alexander Jeppsson, Tomelilla. Två tävlingar i rad har han hamnat precis utanför superfinal i bilcross, så nu laddar han för att nå hela vägen när han debuterar på Dunteberget i Motala. Foto: Håkan Bercic