Bilcross

Bland alla killar så vann en tjej!

Klumpen i magen förvandlade Camilla Wernersson till seger när SM i bilcross gästade Nyköping. Hennes första, mitt framför näsan på den manliga eliten.

I helgen tog Camilla Wernersson, Linköping, sin första seger i bilcross före Tobbe Svärd, Skebobruk, Uffe Eriksson, Oskarshamn och fyran Timmo Helgesson, Totebo.
Foto: Mikael Wernersson

I folkrace är trebarnsmamman från Linköping så vinstrik att det är omöjligt att räkna upp alla troféer. Den här sommaren har hon vunnit både Semesterracet i Vimmerby och Festivalen i Motala. Då i delad bil med Tobbe Svärd, från Skebobruk, och han har vunnit seniorklassen.

Att Camilla Wernersson den här gången kände en klump i magen berodde bland annat på den grova rullningen senast i den tredje deltävlingen. Sedan dess har maken Mikael fått lägga mycket kärlek på bilen i garaget.

– Jag har bara åkt två gånger tidigare i Nyköping och det har inte stämt så bra. Därför hade jag gärna hoppat över den här deltävlingen…

Det började också precis som hon befarat: ingen bra träning och i första omgången saknade hon all fart i Saaben.

– Då blev jag lite förbannand på mig själv. Bättre kan jag allt, säger Camilla.

Varpå hon gick från 30:e plats till att sätta sjätte och tredje tid i kommande omgångar. Och var klar för superfinal, återigen som enda kvinna i den manliga dominansen. Om än med näst sämsta startspår att se fram emot, näst längst ut på startrakan.
– Så otroligt skönt! För det var ett måste med ett bra resultat när det gick så dåligt i Motala, säger Camilla.

Men först B-finalen, som redan den innehöll många färgstarka namn med bland annat hemmaåkaren Marcus Naessen i en Volvo. Han kom dock inte långt förrän motorn rasade, och Niklas Eriksson, Björklinge och Pontus Barfeld, Haninge rullade. Rödflagg och omstart. Då blev det desto mer odramatiskt med bara två bilar på startplattan och segern tog Rasmus Lundqvist.

Förutom Wernersson och Lundqvist, som runner up till superfinalen, fanns där också Tobbe Svärd, Uffe Eriksson, Timmo Helgesson och Johan Ingmarsson. Den som saknades var SM-ledande Marcus Svärd som hade en bedrövlig dag där den ena drivaxeln efter den andra gick. Med tanke på att en deltävling får räknas bort, dock inte finalen, var det ”rätt” deltävling för Marcus att misslyckas i. 

Nyköping har en rätt besvärlig vänster efter startrakan, men alla i superfinalen kom igen den. Det var senare som Ingmarsson och Lundqvist blev stående. Timmo Helgesson, Totebo, var med där framme inledningsvis men saknade rätta fästet och halkade ner till fjärde plats. Även Eriksson tappade fart i jämförelse med Svärd och Wernersson som stormade mot mål.

– Tobbe var snäll när han släppte fram mig i sista, säger Camilla om sin omkörning av Svärd alldeles innan mål.

Nästa deltävling är finalen i Jönköping, och den som vinner där blir troligen svensk mästare i bilcross. Helt klart ligger de fyra med varsin delseger hittills bäst till: Tobbe Svärd, Marcus Svärd, Uffe Eriksson och Camilla Wernersson. 

Linköpings Camilla Wernersson är landets i särklass vassaste kvinnliga förare i folkrace och bilcross. I Nyköping där hon tidigare misslyckats, kom första segern i Bilcross.
Foto: Annemo Friberg