Bilcross

Marcus Svärd starkast i ledande Saab-trion

Superfinalen i Motala blev en tuff historia för bilcrossarna. Till slut vann storebror Tobias Svärd, men lillebror Marcus är kvar i SM-toppen.

Tätt var det in mot målflagg i superfinalen. Foto: Annemo Friberg

Oskarshamns Uffe Eriksson såg ut att ha det hela i sin hand, efter att ha briljerat i kvalet. Med sin Saab 99:a var han den ende att köra ett heat under en och en halv minut. Men i en final kan dock hända, och det var precis vad som skedde.
Starten tog folkvagnarna hand om, det vill säga Fredrik Köhler och Andreas Svensson, Vikbolandet respektive Rimbo. Köhler valde i det läget att gå direkt in på det nybyggda alternativspåret. Ett koncept som visat sig vinnande tidigare under dagen.

Men nu var motståndet för svårt och Saabtrion Uffe Eriksson, Skedbobruks Tobias Svärd och Marcus Svärd, från Askersund, stormade förbi. Under tiden hade Niklas Eriksson, Björklinge, fått tekniska problem och linkade fram i sakta mak.
När så Uffe fått en tillräckligt stor lucka svängde han in på det obligatoriska alternativet, men råkade hamna bakom Niklas Eriksson, varpå bröderna Svärd tog sig förbi. Marcus genom att rätt burdust knuffa till storebror Tobias.
– Det är nog så att jag inte bara kunde ha fått svart flagg för det, jag borde ha fått det, säger Marcus.

Vilket han inte fick. Däremot fick Tobias det då domarna ansåg att han gick väl hårt på sin bror i absolut sista sväng innan upploppet och målflaggan, som Tobbe passerade först.
– Det köper jag inte, för jag var inte på honom!
En besviken Tobias Svärd eldade iväg till domarna och fick, efter att lillebror Marcus intygat att så var fallet, rätt och bestraffningen plockades bort. Segrare alltså Tobias, före Marcus och trea Uffe Eriksson. Fyra slutade Andreas Svensson och femma Fredrik Köhler. Även Niklas Eriksson nådde slutmålet, men då var hans Saab ganska trött på det hela.

Uffe Eriksson var helt klart snabbast i kvalet, ensam om att gå under en och en halv minut i ett heat. Men allt kan hända i en final och han gick från ledning till att bli trea. Foto: Annemo Friberg
Marcus ”Mackan” Svärd är i fortsatt SM-ledning i bilcross. Askersundaren till och utökade, då han nu leder över Uffe Eriksson med tio poäng mot tidigare fem. Foto: Annemo Friberg

Det gör att efter tre deltävlingar har bilcrossens publik sett lika många segrare. Fortsatt i SM-topp är Marcus Svärd, Uffe Eriksson och Tobias Svärd.
Däremot tappade Camilla Wernersson, Linköping, ner till femte plats totalt. Hon fullkomligt flög fram mot en kanontid i andra omgången, men in mot sista kurvan placerade hon sin Saab ett par centimeter fel och det blev en grov rullning.
– Tur att vi får räkna bort en deltävling! Det gör å andra sidan att nu måste jag lyckas i de två som återstår, konstaterar Camilla.

Linköpings Camilla Wernersson flög fram mot en kanontid i andra omgången, men inför målböjen placerade hon sin Saab några centimeter fel och rullade grovt. Därmed var dagen förstörd, liksom bilen. Dessbättre klarade sig Camilla helt utan skador. Foto: Annemo Friberg

Blott 17-årige junioren Alexander Jeppsson, Tomelilla, debuterade på Dunteberget och det gick inte alls hans väg. Slutade på en blygsam 35:e plats och dalade till sjunde plats i tabellen. Omkörd av Niklas Eriksson, Björklinge.

SM-ställning i bilcross 
1 Marcus Svärd, Askersund, 740
2 Uffe Eriksson, Oskarshamn, 730
3 Tobias Svärd, Skebobruk, 725
4 Fredrik Köhler, Vikbolandet, 680
5 Camilla Wernersson, Linköping, 580
6 Niklas Eriksson, Björklinge, 562
7 Alexander Jeppsson, Tomelilla, 543
8 Jerry Svensson, Hässleholm, 473
9 Jocke Karlsson, Rosersberg, 446
10 Victor Windahl, Växjö, 442