Bilcross

Nyköping nästa för SM i Bilcross

Landets vinstrikaste duo i folkrace har det tuffare i Bilcross. Bara en seger för Tobbe Svärd och ingen hittills för Camilla Wernersson. SM gästar Nyköping på lördag och frågan är om utmanarna återigen utmanar.

Tre deltävlingar är avklarade i den nya bilsportgrenen Bilcross. På lördag är det dags för den fjärde, då Björshultsbanan i Nyköping väntar på de 77 som anmält sig. Hela 250 poäng till vinnaren, så mycket står på spel. En deltävling räknas också bort, dock ej finalen, vilket gör att mycket kan ruska om dagens tabell. Den toppar Marcus Svärd, Askersund, med ynka tio poäng mer än Uffe Eriksson, Oskarshamn. Trea är Skebobruks Tobbe Svärd, storebror till Marcus.

Superfinalen senast i Motala med från vänster Uffe Eriksson, Oskarshamn, Marcus Svärd, Askersund och längst bak Kalle Barfeld, Haninge. Längst fram VW-åkarna Fredrik Köhler , Vikbolandet och Andreas Svensson, Rimbo. Bakom dem blivande segraren Tobbe Svärd, Skebobruk. Foto: Annemo Friberg

Genom hela sommaren har duon Tobbe Svärd och Camilla Wernersson varit ytterst svårslagen. De har bland annat vunnit de två största folkracetävlingarna, Vimmerby och Motala i senior- respektive damklass. Då har de delat vinnarbil.

Bilcross är någonting annat. Visserligen platsar en folkracebil, men för att hänga med behövs en riktig värsting, för alla kör mot alla i en och samma klass. Att dela en potent ”festivalbil” är en omöjlighet. Lägg sedan till att det är grymt tuffa förare med som utmanar när SM-medaljer står på spel.  

Premiären i Tomelilla vann Marcus Svärd, fortsättningen i Jönköping såg Uffe Eriksson passera mållinjen först. Senast i Motala gick bröderna Svärd nästan dörr i dörr genom målböjen, innan Tobbe lyckades sträcka fram sin Saab något före brorsan.

Marcus ”Mackan” Svärd från Askersund leder SM i bilcross efter en seger och två andraplatser. Foto: Annemo Friberg
Att Tobbe Svärd, Skebobruk, är först till målflaggan är mer regel än undantag i folkrace. Betydligt tuffare är det i Bilcross där han bara vunnit en av tre deltävlingar hittills. Ny chans nu på lördag. Foto: Annemo Friberg

Vem vinner den här gången? De tre i topp kommer naturligtvis till Nyköping. Liksom fjärdeplacerade Fredrik Köhler, den enda i topp 20 som kör VW Bubbla. Camilla Wernersson är landets bästa kvinnliga förare och var nära en kanontid senast, men skar lite fel och rullade. Revansch önskas på lördag.

Linköpings Camilla Wernersson är landets i särklass vassaste kvinnliga förare i folkrace. Ännu har hon inte segrat i Bilcross, men har chansen på lördag i Nyköping. Foto: Annemo Friberg

Niklas Eriksson, Björklinge är en annan fortåkare som ligger sexa totalt, precis före 17-årige junioren Alexander Jeppsson, Tomelilla.
En ny aktör, som alltid klarar att hålla ratten rätt, är Martin Lundqvist. Han körde finalen förra året, sedan har han ägnat sig åt byggprojekt hemma i Fagersta. Nu kommer han tillbaka för att ta en topplats.

För att inte tala om Marcus Naessen, Nyköpings ess som tävlar sparsamt. Men när han gör det är det alltid med material i världsklass och seger i blick!

Företagsledaren Marcus Naessen, Nyköping, tävlar numera sparsamt. Men när han gör det är det med bil i toppklass och ingenting annat än seger räknas. Foto: Annemo Friberg

Tävlingen börjar 10.00 med träning och grundomgångar. Fram på eftermiddagen är det dags för superfinal.

Uffe Eriksson var helt klart snabbast senast i kvalet men slutade trea i superfinalen. Nu väntar Nyköping och kanske att Eriksson blir först med två delsegrar i Bilcross. Foto: Annemo Friberg