Bilcross

Folkracekungen Svärd också mästare i Bilcross

Landets i särklass bästa folkraceförare kan nu också titulera sig svensk mästare. I Bilcross. För Tobias ”Tobbe” Svärd var helt enkelt bäst när mästerskapet avgjordes i Jönköping.

I Folkrace har Tobias Svärd, Skebobruk, varit svårslagen under flera år. När SM i Bilcross avgjordes i Jönköping var han starkast där också. Foto: Annemo Friberg

En som verkligen hade en dålig dag var Uffe Eriksson, Oskarshamn. Med alla möjligheter att nå guldet sprängde han motorn redan i sitt första kvalheat.
– Att förlora är illa nog. Men jag hade åtminstone velat köra om det, suckar Uffe.

Utgångsläget blev därför det att bröderna Tobias och Marcus Svärd, Skebobruk respektive Askersund, slogs om att bli mästare. Båda hade 740 poäng innan start och måste räkna finalen. 
Storebror ”Tobbe” glänste direkt och satte överlägsna tider i de två inledande kvalomgångarna. Därmed var han klar för superfinal.

Redan efter två kvalomgångar hade Tobias Svärd maximala poäng och var klar för Superfinal. Även den vann han och säkrade SM-guldet i Bilcross. Foto: Annemo Friberg

Marcus hade det tuffare och körde sönder ett par drivaxlar. Tog sig ”bara” till semifinal. Skulle han kunna snuva sin sju år äldre bror på SM-guldet måste han vinna även C- och B-final för att kunna spöa brorsan i superfinalen. En i det närmaste omöjlig uppgift. Inte blev det lättare av det ösregn som gjorde banan svårbemästrad. Ändå grejade Mackan sig vidare!
– Synd så klart att inte kvalen gick bättre. Nu hade bilen gått så mycket att den var trött och varm, säger Marcus.

Marcus Svärd, lillebror till Tobbe Svärd, var den ende som kunde konkurrera om guldet. Han gjorde sitt yttersta och vann både C- och B-final. Men i Superfinalen slutade han fyra och blev silvermedaljör. Foto: Annemo Friberg

Med tretton segrar bara i år i folkrace, kunde Tobbe lätt räkna ut att efter sitt besök i alternativspåret skulle han vinna när konkurrenterna styrde in där.
– Då är det lätt att börja lyssna efter missljud, för i det läget får ingenting gå sönder på bilen, säger Tobbe.
Det gjorde det inte, utan han fortsatte glänsa genom att också vinna finalen och säkra SM-guldet med marginal.
– Så skönt! För när man går in för det så vill man ju så gärna vinna…

Silver till lillebror Marcus och brons till Fredrik Köhler Vikbolandet, trea i superfinalen.
– Det är jag verkligen nöjd med, för motståndet har varit bästa tänkbara och jag ville gärna, men trodde nog ändå inte att det skulle bli medalj, säger Fredrik.
Bronset såg annars ut att kunna gå till Camilla Wernersson, som i ”vardagslag” ofta delar folkracebil med Tobias Svärd. I Bilcross är det omöjligt och hon körde en egen Saab, iordninggjord av Svärd.
– Klart att det hade varit kul med en medalj. Men jag siktade från början på att komma topp tio och var så nervös inför premiären för jag trodde inte jag skulle hänga med. Då är fyra helt okej, säger Camilla.

Bästa VW-förare blev Fredrik Köhler, Vikbolandet, som slutade trea när SM-finalen kördes i Jönköping. Därmed blev det också en bronsmedalj. Foto: Annemo Friberg

Tvåa i Superfinalen i Jönköping slutade 19-årige Emil Hultenius och trea Fredrik Köhler.
– Det har varit en fantastisk säsong med väldigt bra arrangörer. Nu ska vi avsluta med prisutdelning och fest och därefter fundera över hur vi ska kunna göra detta ännu bättre nästa år, avslutar Kenneth Karlsson, general och grundare av Bilcross.