Bilcross

Europamästare utmanar i SM-finalen i Bilcross

Vem vinner och vem försvinner? Tufft lär det bli när SM i Bilcross avslutas på lördag i Jönköping. Fyra favoriter, ett gäng utmanare och vassa inhoppare!

På lördag avgörs SM i Bilcross med över hundra startande. Bland de som utmanar kvartetten i topp är Fredrik Köhler i sin gul/blå VW Bubbla. Foto: Annemo Friberg

Kenneth Karlsson är promotor för mästerskapet och han har jobbat stenhårt för att få ett stjärnspäckat startfält till finaltävlingen. Robin Larsson, nykorad europamästaren ska köra, liksom Andreas Wernersson som vann tre STCC-lopp den här säsongen. Världens starkaste man och vinnare av Let´s Dance 2009, Magnus Samuelsson, gör också ett inhopp.
– Alla tre har kört mycket bil och Bilcross är inte så långt från rallycross så Robin Larsson blir farlig för konkurrenterna och kul att se för publiken, säger Kenneth Karlsson.

Den trion har inget med mästerskapet att göra. Det har främst de fyra i topp som vunnit varsin deltävling så här långt. Tobbe Svärd, landets vinstrikaste i folkrace, var så generös att han släppte fram Camilla Wernersson till seger senast i Nyköping.
– Kan vi hjälpa varann så gör vi det, men gentlemannafasonerna får nog stå tillbaka den här gången, för det blir stenhårt på lördag, säger Tobbe Svärd.
Förutom den Saab han ska köra har han också byggt en till Camillas bror Andreas, STCC-föraren.
– Han har kört mycket bil och kan snabbt ställa om. Jag tror definitivt Andreas kan utmana, säger Camilla Wernersson.
Själv ser hon finalen som vilken tävling som helst och då brukar det bli seger.
– När mästerskapet började siktade jag på topp tio. Men det är klart att nu när jag har chansen vill jag allt vinna…
Även pappa Tomas Andersson ska göra debut.
– Det kan bli rena släktträffen på banan, konstaterar Camilla Wernersson.

Linköpings Camilla Wernersson är landets i särklass vassaste kvinnliga förare i folkrace och på lördag kan hon bli svensk mästare i Bilcross. Foto: Annemo Friberg

Tobbe Svärds yngre brorsa Marcus är också guldaspirant. Båda har 740 poäng.
– Roligt att det är så tufft! Det är inte katastrof om brorsan är före, men jag vill inte hamna i kö bakom några Volvo för det gäller att få bra kvaltider, säger Marcus Svärd.
Fjärde segeraspirant är Uffe Eriksson, ytterst segervan även han både från folkrace och rallycross. Snart ska han även prova crosskart, för en sådan har fått plats i garaget.
– Fast Bilcross är fränt! Bilarna går som spjut och förarmotståndet är bästa tänkbara, så det ska till både tur och skicklighet för att vinna på lördag, konstaterar Uffe.

Förste utmanare, och det i samma VW Bubbla som senast i Nyköping, är Fredrik Köhler.
– Den har fått ny motor och ny växellåda. Jag gillar Tabergsbanan och bilen har jag byggt om så den ska stämma bra där, säger han.
Köhler har Niklas Eriksson närmast bakom sig och Niklas hade en dålig premiärdag, men den får han räkna bort. Därför finns det mycket att hämta då segraren får 250 poäng.
– Det ökar spänningen och det är så det ska vara. I bilsport kan allt hända, och det gör att vi troligen får se någon som gör en raketklättring i tabellen på lördag, säger Kenneth Karlsson.

Totalt är det närmare 110 förare anmälda i likvärdiga bilar och i en och samma klass, oavsett kön eller ålder. Första start är klockan 09.00.

Nyblivne europamästaren i rallycross, Robin Larsson, är en het utmanare när SM i Bilcross avslutas på lördag i Jönköping. Foto: JC Raceteknik