Bilcross

Vinnarbilen från i fjol tog Eriksson till seger

Fjolårets vinnarbil levererade igen för Uffe Eriksson, Oskarshamn, när SM i bilcross gästade Jönköping. Men tabellen toppar Marcus Svärd, Askersund.

Den blåvita Saab 99:an har tagit Uffe Eriksson, Oskarshamn, till två segrar i bilcross på Tabergsbanan utanför Jönköping, dels i finalen förra året och så dels den gångna helgen. Foto: Annemo Friberg

SM-premiären för nya bilsportsuccén bilcross ägde rum i Tomelilla och där vann Marcus Svärd, före sin vinstrika storebror Tobias. Den här gången var Marcus kvaletta, men i finalen var det Uffe Eriksson som fick den bästa starten av Saabförarna. När sedan Fredrik Köhler, Vikbolandet, gled ut med sin VW Bubbla kunde Eriksson smita förbi. Likadant gjorde han när Petri Häggman, Svenljunga, tog sin VW in i det alternativspår som alla måste köra en gång under varje heat.

– Då var det fritt fram för mig. Marcus tog in lite på första varvet men sedan tappade han någon meter hela tiden, säger Uffe Eriksson.

När Svärd tog alternativet väntade Eriksson ytterligare ett varv innan han gjorde samma sak.

– Allt var under kontroll och det kändes väldigt bra i finalen, fortsätter Eriksson.

Han hade samma Saab 99:a som han segrade med i finalen förra året, i bilcrossens första säsong och det just på Tabergsbanan utanför Jönköping.

– Extra kul att vinnarbilen levererade en gång till och det var bara egna bud så den är med hem igen. Kanske att jag tar den till nästa deltävling också, säger Eriksson.

85 förare kom till start till den andra av fem deltävlingar i SM för bilcross. En ny gren som påminner om folkrace, men med dyrare, snabbare och mer välbyggda bilar som efteråt är till salu för 20 000 kronor. Inför fortsättningen är det Marcus Svärd som toppar tabellen med 495 poäng, före Uffe Eriksson på 490.

Jämnt så det förslår, och extra spännande då varje deltagare får räkna bort sin sämsta tävling när SM ska summeras. Det gör alla ännu så länge till potentiella vinnare.

Bästa tjej bland alla herrar blev som väntat Camilla Wernersson, Linköping. I premiären slutade hon fyra, nu i Jönköping blev hon sjua. I juniorligan lyckades Tomelillas Alexander Jeppsson bäst med att bli åtta.

Askersunds Marcus Svärd toppar SM-tabellen i bilcross efter två deltävlingar av femma. Premiären vann han, sedan blev han tvåa i helgen efter att ha kvalat bäst av alla.
Foto: Håkan Bercic