Racing

Rosenqvist klar för start på Gateway

Felix Rosenqvist har fått klartecken av att komma till start i helgens IndyCar-tävling på Gateway Motorsports Park efter söndagens våldsamma krasch i Pocono.

Rosenqvist drogs in i en omfattande olycka på det första varvet av ABC Supply 500 i söndags kväll svensk tid, där hans Chip Ganassi Racing-bil slungades in i barriären och det omgivande säkerhetsstängslet i 320 km/h. Smålänningen fördes till sjukhus för kontroll där det konstaterades att han inte ådragit sig några allvarligare skador.

Efter ytterligare medicinska kontroller i Indianapolis i början av veckan har IndyCar-organisationen nu givit Rosenqvist klartecken att ställa upp i helgens race på Gateway-banan (formellt betitlat Bommarito Automotive Group 500).

– Jag är glad att ha fått grönt ljus för start på Gateway i helgen, säger Felix Rosenqvist. Det var en stor smäll och jag är fortfarande lite öm, men på det stora hela känner jag mig fullt redo att ge mig in i matchen igen. Jag har blivit väldigt väl omhändertagen under de senaste dagarna och jag har också häpnats av den support jag fått från fans världen över. Jag uppskattar det verkligen. Förhoppningsvis kan jag bjuda igen med en bra show i helgen.

Rosenqvist testade nyligen på Gateway Motorsports Park och var mycket nöjd med hur den dagen avlöpte på den två kilometer långa ovalbanan i Madison, Illinois.

– Vi hade ett rookietest på Gateway for några veckor sedan och det är nog den bästa känslan jag haft på en oval så här långt, fortsätter Felix Rosenqvist. Jag tror inte att kraschen kommer påverka den känslan. Det fanns ingenting jag kunde göra för att undvika den, så det finns heller ingen anledning att ändra på någonting i min approach till den här helgen. Jag tror bara det är positivt att vara tillbaka bakom ratten igen så nära inpå. Gateway är den sista ovalen på kalendern och jag är fast besluten att göra den till vår bästa.

På grund av olyckan i Pocono har Felix Rosenqvists övertag i toppen av IndyCar-seriens rookiemästerskap nu kraftigt reducerats. Den 27-årige Värnamo-sonen är alltjämt i ledning, men nu bara 13 poäng före amerikanen Santino Ferrucci.

Rosenqvist kommer i helgen att bära ett nytt färgschema, signerat energidrycksjätten Monster, på sin Ganassi-bil #10.

Tävlingarna på Gateway inleds med fri träning på fredag kväll svensk tid. Kvalet och det avslutande träningspasset körs natten mot lördag. Racet – Bommarito Automotive Group 500 – sträcker sig över 248 varv (totalt 500 km) och startar kl. 02.45 natten mot söndag.