Racing

Enqvist laddad för final i EMLS

Sportvagnsmästerskapet European Le Mans Series (ELMS) har nått fram till säsongens sista destination: Portimão. Henning Enqvist är på plats på Portugals Algarve-kust för en sista sammandrabbning den här säsongen – och som förare i hemmateamet Algarve Pro Racing finns det extra anledning till optimism inför finalen.

Foto: Henning Enqvist Racing

För Enqvists del finns det ingen annan bana som är lika mycket ”hemma” som den 4.6 km långa Algarve International Circuit i Portimão. Det är här han utfört lejonparten av sina förberedelser inför säsongen, hans första kompletta i ELMS huvudklass LMP2, och det är här han haft sina bästa tester och mest konkurrenskraftiga varvtider.

Chansen till ett framskjutet resultat i söndagens fyratimmarsrace kan alltså på förhand betraktas som goda – även om resan fram till helgens final har varit allt annat än rak för Enqvist och Algarve Pro Racing.

Vid den senaste deltävlingen på belgiska Spa-Francorchamps i förra månaden kraschade Enqvist nämligen svårt i 300 km/h på toppen av ökända Eau Rouge; en krasch som helt demolerade det ORECA-byggda LMP2-chassit. Enqvist själv klarade sig utan allvarligare skador, även om kraschen föga förvånande gjorde sig påmind i flera veckor efteråt.

Algarve Pro Racing lyckades dock, närmast mirakulöst, bygga om bilen över natten efter långa samtal med ORECA och mästerskapsarrangören ACO. Insatsen var historisk i ELMS-sammanhang som den första och hittills enda gången ett team fått tillåtelse att själva reparera en sprucken monocoque (den självbärande karossen) på plats under brinnande tävlingshelg.

Enqvist – tillsammans med förarkollegorna Tacksung Kim och James French – tvingades starta sist till följd av kraschen, men körde upp sig och tog till slut målflagg som 13:e ekipage. Trion hade tre veckor tidigare kört hem sitt bästa resultat för säsongen i kraft av en niondeplats på brittiska Silverstone.

Bäddat för ny dramatik när fältet återgrupperar i Portimão i helgen, alltså, och en chans så god som någon för Henning Enqvist och Algarve Pro Racing att inte bara sätta punkt – utan utropstecken – i det sista kapitlet för 2019. Redan under onsdagen väntar en förberedande testdag, innan tävlingarna inleds officiellt med fri träning på fredag.

Foto: Henning Enqvist Racing