Racing

Lundqvist snabb i F3-test

Linus Lundqvist tillryggalade totalt 151 varv runt Circuit Ricardo Tormo-banan i Valencia under söndagen och måndagen, då han testade för två olika team i F1-supportserien FIA Formula 3 Championship.

Foto: Klaas Norg / Dutch Photo Agency.

Den 20-årige Tyresö-sonen genomförde den första testdagen tillsammans med det tyska teamet HWA RACELAB, och avslutade dagen som den snabbaste av stallets tre förare – en tiondel före den rutinerade britten Jake Hughes som också tävlat för teamet i FIA F3 Championship den här säsongen.

Under den andra testdagen flyttade Lundqvist sedan över till det spanska stallet Campos Racing. Han noterades då för åttonde bästa tid totalt i det 30 man stora fältet, på nytt snabbast i teamet, och avslutade eftermiddagspasset bara tre tiondels sekund från förstaplatsen, trots att han drabbades av bensinstopp och tvingades avbryta ett försök på nya däck.

Foto: Dutch Photo Agency.

– Jag tycker att det har varit ett positivt test på det stora hela, säger Linus Lundqvist. Jag var ju framför allt här för att se och lära, och det har jag verkligen gjort. Det var intressant att få arbeta med både HWA RACELAB och Campos Racing och se hur de fungerar. Det verkar som att båda teamen är nöjda med vad de sett och för egen del tycker jag att jag kom förvånansvärt fort in i det.

Lundqvist, som 2018 vann den nationella brittiska Formel 3-titeln och i år har tävlat i det närbesläktade Euroformula Open-mästerskapet, anser att det största prestandasteget till den snabbare FIA F3-kategorin ligger i de 380 hk starka motorerna.

– FIA F3-bilen har nästan dubbelt så mycket effekt som jag är van vid, så det var den största skillnaden, fortsätter Linus Lundqvist. Jag kände ändå att jag fick grepp om det ganska fort och snabbt kunde börja fokusera på andra delar av körningen. Det blev lite fel på slutet idag med bensinstoppet; utan det hade vi nog kunnat vara ännu bättre med och tampats. Hur som helst, test är alltid test, och det viktigaste är att jag fått många varv i ryggen. Det har varit väldigt lärorikt.

Foto: Dutch Photo Agency.