Racing

Fantastisk avslutning av Kristoffersson

Johan Kristoffersson lämnar WTCR i stor stil. Volkswagen-föraren svarade för ett par fantastiska prestationer när han gick från 22:a till åttonde respektive tredje plats i de två första racen, för att avsluta med en seger i det sista racet. Johan blir därmed årets bästa nykomling på en fin 6:e plats i VM-serien.

Foto: Florent Gooden / DPPI

− Jag vet faktiskt inte hur det här var möjligt, säger en mycket nöjd Kristoffersson.

Särskilt uppvisningen i Johans avslutningsrace för Volkswagen och Sébastien Loeb Racing var någonting alldeles utöver det vanliga. Efter ett halvt varv hade han avancerat från 22:a startrutan till tredje plats!

− Jag använde alla linjer som fanns, insidan, utsidan och tog alla risker som gick att ta, kommenterar Kristoffersson efter sin tredje race-seger för året, och definitivt den mest spektakulära.

Helgen inleddes med kvalkörning på fredagen och då såg det allt annat än ljust ut för Kristoffersson. Johan var ändå bästa Volkswagen-ekipage på sjuttonde plats i kvalet till första racet.

I Q1 landade Kristoffersson på plats 22, vilket innebar att det var färdigkvalat för dagen.

− Vi gjorde vad vi kunde. Bilen kändes bra och jag är nöjd med min prestation.

Formel 1-banan i Malaysia blev en ny upplevelse för den 31-årige värmlänningen.

− Banan är väldigt bred med F1-stuk, inte så svår att lära sig med en bil som är relativt långsam i jämförelse med F1-bilarna.

Kvalet gick på torr bana, men till söndagens race fick Kristoffersson som han ville – regnväder. Johan satte på slicks fram och regndäck bak, ett klokt val visade det sig.  Han avancerade från 17:e till 8:e plats på de fem första varven och stannade sedan på den positionen fram till mållinjen.

− Några tekniska problem tyvärr, men jag är ändå nöjd med däckvalet och uppkörningen var bra! Riktigt kul att kunna vara med och fajtas när det är svåra förhållanden och en stor utmaning att köra.

Andra racet blev dramatiskt och utdraget. I regn och mörker och på regndäck avancerade Johan från 22:a startrutan upp till sjunde plats redan under första varvet.

Därefter rödflaggades racet på grund av Nicky Catsburgs brinnande bil med en och en halv timmes avbrott som följd. Vid omstarten fortsatte Kristoffersson sin uppkörning. Med några riktigt tuffa manövrar tog han sig upp till tredje plats. Jakten på tvåan Mikel Azcona avbröts sedan av en gulflagga, men Johans avancemang från 22:a till prispallen var en av hela WTCR-säsongens absoluta stordåd, så långt.

− Oväntat måste jag säga, från startruta 22. Jag tog många positioner i första startförsöket och kom in i en bra rytm även efter omstarten.

Inte många trodde att Arvika-föraren skulle kunna toppa den insatsen, men i säsongens sista race visade Johan att det fanns ännu mer att plocka ut av hans Volkswagen Golf GTI TCR. På ett smått mirakulöst sätt banade han sig väg ända upp till tredje plats på mindre än ett varv.

− Trodde det skulle bli svårare eftersom de flesta hade kört många varv med de förutsättningarna och hittat sin rytm. När man startar så långt bak är mycket regn och en bred bana förutsättningar som måste till för att man ska lyckas.

Kristoffersson avancerade vidare upp till andra plats och hade sedan bara rookie-kollegan Mikel Azcona framför sig.

− Jag ville inte förbi Azcona alltför tidigt så att han skulle kunna slipstrema mig, men efter att säkerhetsbilen kom ut tänkte jag att det var dags att försöka.

Manövern för att komma förbi Azcona var rent halsbrytande, men framgångsrik. Kristoffersson kunde sedan segla ifrån till sin tredje seger för året – ett fantastiskt avsked från WTCR-serien.

− Sista varven körde jag allt jag kunde för att bygga upp ett försprång och det lyckades.

Totalt avancerade Johan upp till femte plats i mästerskapet, som bäste Volkswagen-förare, och dessutom bäste nykomling i serien efter att Azcona fått en bestraffning i sista racet.

− Toppen! Jag och Benni Leuchter avancerade också i teammästerskapet upp till fjärde. Tre segrar och fem pallplatser under säsongen. Det måste jag ändå vara nöjd med, summerar en utmattad Kristoffersson efter bravaderna på Sepang International Circuit.

Foto: Gregory Lenormand / DPPI