Racing

Kubica klar för DTM

Den polske racingstjärnan Robert Kubica tar steget över från Formel 1 till DTM under säsongen 2020, och kommer därmed att stå på startlinjen när den populära touring car-serien gästar Sverige och Anderstorp den 12-14 juni.

Kubica har skrivit på för det privata BMW-teamet ART Grand Prix, och kommer under 2020 att kombinera sitt tävlande i DTM med en sedan tidigare tillkännagiven reservförarroll för Alfa Romeo i Formel 1.

Kubicas DTM-styrning offentliggjordes vid en presskonferens på torsdagsförmiddagen. Den 35-årige polacken, som testade en BMW M4 DTM på Jerez-banan i Spanien i december, kommer närmast från en full säsong med Williams-teamet i Formel 1 i fjol.

– DTM har lockat mig länge, och testet på Jerez i vintras gav verkligen mersmak, säger Robert Kubica. Jag ser verkligen fram emot att påbörja det här nya kapitlet i min karriär. Jag ser DTM som ett av världens bästa och starkaste mästerskap. Jag har mycket att lära, men jag längtar redan till premiären.

Robert Kubica har en lång och framgångsrik karriär i bagaget. Efter att ha vunnit World Series by Renault-titeln 2005 fick han chansen att debutera i Formel 1 med BMW Sauber 2006, och två år senare tog han sin första och enda F1-seger i Kanadas Grand Prix.

Kubica fortsatte att tävla under BMW:s beskydd fram till slutet av 2009, då den tyska biltillverkaren drog sig ur Formel 1 för att istället skifta fokus till DTM. Kubica anslöt då till Renaults F1-program för säsongen 2010.

I februari 2011 tog Kubicas karriär dock en våldsam vändning när han kraschade livshotande under en gäststart i Ronde di Andora-rallyt i Italien. Kubica ådrog sig allvarliga skador på framför allt höger arm.

Efter en lång period av återhämtning lyckades Kubica under 2019 till slut ta sig tillbaka till världstoppen när han skrev på för anrika Williams i Formel 1. Han tog teamets enda VM-poäng för säsongen genom en tiondeplats i Tysklands Grand Prix, och återförenas alltså nu med sin tidigare uppdragsgivare BMW i DTM.

– Det här är fantastiska nyheter för DTM, säger BMW-basen Jens Marquardt. Robert Kubica är en stor tillgång för mästerskapet. Vi hoppas att han får en framgångsrik säsong.

I sommar får alltså den svenska motorsportpubliken chansen att bevittna Robert Kubica i full aktion när DTM-cirkusen intar Scandinavian Raceway i Anderstorp den 12-14 juni. Med på startlinjen finns då också bland andra de båda tvåfaldiga mästarna René Rast och Marco Wittmann, liksom Kubicas före detta F1-konkurrent Timo Glock.

– Vi är jätteglada att ett så stort namn som Robert Kubica kommer till start hos oss i Anderstorp, säger Peter Eklund, VD på Scandinavian Raceway. Vi vet att han har många fans och vi ser fram emot att hälsa dem, och naturligtvis alla andra, välkomna i sommar.