Racing

DTM Anderstorp ställs in

Scandinavian Raceway och Anderstorp Racing Club (ARC) tvingas idag dessvärre meddela att årets DTM-evenemang i Anderstorp ställs in på grund av coronaviruspandemin. De involverade parterna delar förhoppningen att kunna genomföra tävlingen 2021.

Beslutet att ställa in evenemanget, som skulle ha markerat den första internationella racingtävlingen i Sverige sedan 2007, har fattats i samråd mellan Scandinavian Raceway, ARC och DTM-promotorn ITR som ett direkt resultat av utvecklingen kring COVID-19.

Förutom arrangemanget i Anderstorp ställs också de tidigare inplanerade DTM-deltävlingarna i Ryssland (St. Petersburg), England (Brands Hatch) och Italien (Monza) in – också de på grund av de logistiska och hälsomässiga komplikationer som coronaviruset medfört.

DTM släppte under onsdagen en komplett omarbetad kalender för 2020 års säsong, där mästerskapet istället kommer att tävla uteslutande i hemmanationen Tyskland samt i de direkt angränsande länderna Belgien och Nederländerna.

– Det är förstås otroligt tråkigt att situationen tvingat fram det här beslutet, säger Peter Eklund, VD på Scandinavian Raceway. För oss på Scandinavian Raceway, och för svensk motorsport, är det här naturligtvis en stor förlust. Vi hade verkligen sett fram emot att leverera den största racingtävlingen i landet nu i sommar. Vi måste dock acceptera att läget är som det är, och respektera de konsekvenser som den här pandemin oundvikligen medför – inte minst för en internationell verksamhet som DTM. Vår tydliga ambition, som vi delar med ITR, är att vara tillbaka på kalendern 2021.

Biljetter som köpts till DTM-tävlingen i Anderstorp kommer att återbetalas. Man kan också välja att växla in sin biljett mot en ny, giltig för valfritt DTM-race under hela nästa år.

– Jag vill tacka alla som stöttat oss det här senaste halvåret, som köpt biljett och som erbjudit sig att ställa upp både som funktionärer och i andra viktiga funktioner, säger Carry Mårtensson på Anderstorp Racing Club. Vi känner verkligen att DTM-projektet har givit vind i seglen för banan och vi har, trots dagens besked, återetablerat Anderstorp på den internationella spelplanen. Vi hoppas kunna arrangera många stora evenemang, däribland DTM, i framtiden.

Den reviderade DTM-säsongen 2020 kommer att genomföras utan publik, med premiär på Norisring i Tyskland den 10-12 juli. Totalt ska 20 race köras, fördelade över tio helger, med final på Hockenheim-banan den 6-8 november.

– Speciella tider kräver speciella åtgärder, kommenterar Marcel Mohaupt, VD på DTM-promotorn ITR. Tyvärr kan vi, på grund av COVID-19, inte genomföra årets inplanerade race i Anderstorp, Brands Hatch, Monza och St. Petersburg. Jag vill uttryckligen tacka arrangörerna för dessa tävlingar för deras konstruktiva, förstående och sammanhållande anda under de här senaste veckorna.

DTM Anderstorp tackar alla partners, sponsorer, supportrar och fans för allt stöd och för visad förståelse i dessa svåra tider.