Racing

Rosenqvist topp 15 i kvalet till Indy 500

Felix Rosenqvist kommer att starta 2020 års upplaga av Indy 500, kronjuvelen i NTT INDYCAR SERIES, från 14:e plats efter att ha noterats för en snitthastighet på över 370 km/h i lördagens kval på Indianapolis Motor Speedway.

Foto: INDYCAR.

Rosenqvist genomförde sina fyra flygande varv runt den beryktade IMS-ovalen – totalt 16 kilometer – på tiden 2m36.3491s, vilket var cirka sju tiondels sekund långsammare än listtoppande Marco Andretti men snabbare än bland andra fjolårssegraren Simon Pagenaud.

Rosenqvist kommer därmed att starta det mytomspunna amerikanska ovalloppet – populärt betitlat ”The Greatest Spectacle in Racing” – från 14:e plats, i den övre halvan av det 33 man starka startfältet.

– Ett bra kval som vi definitivt har skäl att vara nöjda med, säger Felix Rosenqvist. Vi har haft en del problem under träningarna tidigare i veckan och jag har inte trivts med bilen, men vi har jobbat metodiskt och lyckades träffa rätt idag. Ingenjörerna har gjort ett bra jobb. Det var ingen dramatisk under- eller överstyrning, utan balansen var konsekvent över alla fyra varv. Det är väldigt positivt inför racet. Jag tror att vi har ytterligare lite fart i oss, men vi fick köra ganska sent när förhållandena inte riktigt var där. Allt som allt dock definitivt en bra dag och en bra position att starta på i det här långa racet.

De nio snabbaste förarna i dagens kval återvänder till IMS-ovalen i morgon söndag för det så kallade Fast Nine-segmentet, där de första tre startleden ska formeras. Placeringarna 10-33 låses in redan idag.

Även Felix Rosenqvist är emellertid tillbaka i sin Chip Ganassi Racing-bil redan i morgon för vidare träning inför det stundande racet. Därefter väntar fyra dagar utan körning, innan ett sista träningspass arrangeras under den så kallade Carb Day på fredag (21 augusti).