Rally

PG Andersson vann varmt EC Snapphanerally

I 30 graders värme kunde Per-Gunnar ”PG” Andersson och kartläsaren Anders Fredriksson köra hem segern i EC Snapphanerallyt, årets andra deltävling i Rally-SM i Hässleholm.

Den publikfria SM-tävlingen kunde köras utan större problem till de tävlandes glädje som var nöjda med att få köra första SM-tävlingen i rally sedan premiären i Vännäs i februari.

I den största klassen Trimmat 4WD hade många sett fram mot fighten mellan PG Andersson och Mattias Adielsson, vinnare i Vännäs. Fighten kom av sig redan på den andra sträckan där Adielsson tvingades bryta med transmissionsproblem. Därefter kunde PG köra hem segern före Thomas Thunström som på sista sträckan passerade Stig Andervang som blev trea.

– Det känns skönt! Det är tråkigt att fighten med Adielsson försvann tidigt. Men vi har gjort det jättebra hela tävlingen trots lite strul så kom vi i mål, säger Årjängsföraren PG Andersson efter målgång.

Men tävlingens stora utropstecken var Patrik Flodin som vann klassen Trimmat 2WD. Ilsbos Patrik Flodin som förra året vann SM-guld i Trimmat 4WD ihop med Göran Bergsten tävlar i år i en Volvo 940 och vann premiären i Vännäs. I Hässleholm tog han inte bara en övertygande seger i klassen, han var även tvåa totalt bakom PG Andersson och före alla andra fyrhjulsdrivna bilar. Hemmaföraren Johan Green blev tvåa, och Emil Karlsson tillsammans med Jessica Larsson tog tredjeplatsen.

– Det har gått skitbra, vi kan inte vara annat än supernöjda. Alla har jobbat hårt för att vi ska komma hit så förberedda som möjligt och jag är så tacksam för allas jobb. Vi gav all vi hade på sista sträckan för att ta de sista bonuspoängen, säger en nöjd Flodin.

I klassen 4WD Övriga var det upplagt för spurtfight mellan Jari Liiten och Kristoffer Karlsson från Trollhättan när endast 5 sekunder skilde de åt inför sista sträckan. Men Kristoffer tvingades bryta efter att ha tappat avgassystemet på näst sista sträckan. Jari kunde då köra hem sin andra raka fullpoängare i SM före Robin Adolfsson från Växjö och 18-faldiga Svenska Mästaren Mats Jonsson som blev trea.

– Det var en tuff fight med Kristoffer hela helgen, det var synd att han behövde bryta. Det har vart tufft hela dagen och jag tror vi hade farten för att vinna ändå,säger Jari som nu har maximala poäng i SM efter två tävlingar.

– Det är helt sinnessjukt, detta trodde jag aldrig när vi inledde vårt första år i fyrhjulsdrivet.

Landslagsföraren Pontus Lönnström och hans kartläsare Stefan Johansson körde EC Snapphanerallyt som uppvärmning inför Junior-VM i Estland i september. De kom till start i en likadan Ford Fiesta Rally4 som de kör i VM-serien och kunde köra hem samtliga sträckor och vinna klassen före Hörbys Victor Hansen som passerade Joakim Ellner Landberg för andraplatsen på sista sträckan.

– Vi har fått ut mycket av tävlingen och lärt oss mycket nyttigt om bilen inför VM. Vägarna i Estland är väldigt snabba och vi känner att vi kan lita på bilen när det går riktigt snabbt nu, säger Lönnström.