Racing

Snabbaste varv och värdefulla poäng för syskonen Bäckman

Första deltävlingen av TCR Europe är nu avklarad som gick av stapeln på Formel 1 banan Paul Ricard i Frankrike. Det blev en tävling som bjöd på både överraskningar och besvikelser för syskonen Bäckman. – Känner att jag tagit ett stort steg när de kommer till kvalprestation i år jämfört med förra året, säger Jessica Bäckman. 

Andreas Bäckman i sin nya Hyundai bil. Foto: TCR Europe.

Andreas var den som överlag lyckades bäst. Han visade direkt fart på första träningen då han hade en andra tid, vilket han följde upp med in i kvalet då han fick andra tid i Q1 och kvalificerade därmed direkt vidare till Q2. Där gick det lite tyngre och Andreas fick nöja sig med en 8:e plats, vilket innebar att han fick starta 8:a i Race 1 och sedan 3:a i Race 2 (på grund av att de topp 10-placerade från kvalet får omvänd startordning till Race 2).

I Race 1 fick Andreas en jobbig start och halkade ner till en 12:e plats men kämpade sig sedan igenom fältet och slutade på en fin 7:e placering. I Race 2 fick han än en gång en jobbig start och halkade ner till 5:e plats men körde sedan upp sig till en 3:e plats en kort stund, efter ett litet misstag blev han omkörd och slutade sedan på en fin 4:e plats i mål och många värdefulla poäng i mästerskapet.

– Helgen började bra med andra bästa tid på träningen och jag kände mig direkt hemma i bilen ute på banan. Sedan på kvalet hade jag lite småstrul att få allt att stämma, vilket gjorde att jag fick starta längre bak i racen. Jag hade hoppats på lite bättre resultat från helgen, men är ändå nöjd att få med mig värdefulla poäng från denna helg och även en hel del lärdomar. Ser framemot nästa tävling om tre veckor i Belgien, säger Andreas Bäckman.

Jessicas helg började tufft under fredagens träningar. Men efter mycket analysering så visade Jessica vad hon kan och drog till med en snabbaste varvtid av alla 24 bilar i Q1 och kvalificerade sig även hon direkt vidare till Q2. Där slutade Jessica på en fin 7:e plats vilket innebar en att hon startade 7:a i Race 1 och 4:a i Race 2.

I Race 1 hade Jessica en bra fajt med en mottävlande där hon efter många försök lyckades ta sig förbi. Därefter blev Jessica påkörd mitt på raksträckan av samma förare och fick tyvärr bryta racet med en trasig bil. I Race 2 fick Jessica ett jobbigt första varv och halkade ner i fältet. Sedan jobbade hon sig upp till en 6:e plats, men efter ett litet misstag halkade hon ner till en 8:e plats över mållinjen efter ett väldigt tajt och tufft race.

– Helgen började tufft för mig, men är otroligt stolt över mig själv och teamet att vi lyckades komma tillbaka så starkt till kvalet och slå till med snabbaste varv i Q1. Sedan i Q2 visade jag även där att jag är en av de snabbaste. Känner att jag tagit ett stort steg när de kommer till kval prestation i år jämfört med förra året. Lördagens race var såklart en stor besvikelse när jag tvingades bryta. Race 2 tog jag värdefulla poäng till mästerskapet, så nu laddar vi om till nästa race om några veckors tid, säger Jessica Bäckman.

Nästa race kommer gå av stapeln på Zolder banan i Belgien, 11–13 september. Andreas ligger just nu 7:a i mästerskapet medan Jessica ligger på en 11:e plats efter lördagens brutna race. Syskonen ska nu hem och ladda batterierna och förbereda sig till dess.