Racing

Ny segervittring för Henric Skoog

Lördagsvinnarna Henric Skoog och Nick Yelloly fanns med i den absoluta segerstriden för andra dagen i rad när helgens ADAC GT Masters-tävlingar avslutades på Red Bull Ring på söndagen.

Foto: Alexander Trienitz & ADAC.

Skoog och Yelloly tog hem säsongens första seger i eftertrycklig stil på den österrikiska F1-banan under lördagen – den första triumfen för BMW under 2020 – och fortsatte att slåss i toppen av resultatlistan i Race 2 ett dygn senare.

Den svensk-brittiska Schubert Motorsport-duon utkämpade en lång segerstrid mot BMW-konkurrenten MRS GT-Racing, där det efter en raffinerad timslång kamp till slut skiljde så lite som en halv sekund över mållinjen.

MRS GT-Racing tog tidigt hand om ledningen genom Jens Klingmann, med Yelloly (som kvalat in som fyra) direkt upp till andra plats i Schubert Motorsports BMW M6 GT3 #10.

Efter det obligatoriska förarbytet kom segeravgörandet att stå mellan två svenskar, när Klingmann lämnade över till Erik Johansson och Yelloly växlade över till Skoog.

Skoog satte hård press på Johansson konstant genom sin halvtimmeslånga stint bakom ratten, aldrig mer än några tiondelar bakom, och underströk sin potentiellt racevinnande fart genom att noteras för loppets näst snabbaste varv kort efter depåstoppet.

Ordningen förblev dock oförändrad fram till mål, där det till slut skiljde så lite som en halv sekund mellan de båda svenskarna.

Skoog/Yelloly skar alltså mållinjen som mycket knappt betvingade tvåor, men flyttades senare ner till femte plats* efter att Skoog tilldelats ett kontroversiellt tidstillägg på tio sekunder för ett track limits-övertramp – något som drabbade ett flertal av de 60 förarna i fältet.

– Det här var ännu ett väldigt bra lopp för oss, men just nu är jag lite irriterad på bestraffningen som tog ifrån oss vår andraplats, säger Henric Skoog. Jag upplevde inte att jag körde mer utanför banmarkeringen än någon annan, så det är lite tråkigt att förlora en pallplats på det här sättet.

Helgens resultat – en seger och en femteplats* – markerar alltjämt ett mycket positivt utfall för Henric Skoog, som debuterar i ADAC GT Masters den här säsongen och som nu radat upp nya personbästan och poängplatser tre deltävlingar i rad.

– Det är klart att jag överlag måste vara fantastiskt nöjd med den här helgen, avslutar Henric Skoog. Det har varit ett genombrott, både för mig och för teamet den här säsongen. Vi visste att det här var en chans vi var tvungna att ta – banan här i Österrike passar BMW-bilen så bra – och det var precis vad vi gjorde. Det betyder otroligt mycket att kunna titulera sig racevinnare i ADAC GT Masters.

Henric Skoog avancerar nu till 12:e plats i förarmästerskapet.

Foto: Alexander Trienitz & ADAC.