Racing

Porsche Sprint Challenge nytt racingmästerskap

Succé direkt för Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Serien har fått ett enormt gensvar från förare och team inför debutsäsongen 2021. Startfältet har redan 25 förare. Serien är ny officiell instegsklass från Porsche Motorsport med fabriksbyggda racerbilar och professionell organisation.

Det är inte varje dag en helt ny racingklass ser dagens ljus i Sverige, men 2021 händer det. Porsche Sprint Challenge Scandinavia blir officiell instegsklass under Porsche Carrera Cup Scandinavia. Mästerskapet organiseras även av samma professionella team som arbetar med Skandinaviens ledande racingmästerskap och klasserna kommer att köras under gemensamma tävlingshelger.

Målgruppen är unga talanger och semi-professionella entusiaster. Förare som är på väg upp från karting och juniora formelbilsmästerskap samt dem som vill ta steget från club-racing till en racingklass fullt sanktionerad av Porsche Motorsport. Det betyder bl.a. professionell tävlingsledning, teknisk support och däcklogistik. Sist men inte minst tillgång till Porsche Race Lounge, det sociala navet under tävlingshelgerna med Porsche.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia är skapad för fabriksbyggda racerbilar från Porsche Motorsport med utgångspunkt från Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport. En mittmotorbil med 6-cylindrig boxer och 425 hk. Serien körs med ABS och entyps-slicks från Michelin. BoP (Balance of Performance) bäddar för tät racing och en flora av spännande bilar. T.ex. tidigare generationer Porsche 911 GT3 Cup (991, 997).

Under slutet av sommaren 2020 kördes två testhelger och gensvaret från förare och team har varit enormt. Redan i mitten av december har 25 förare, flera välkända inom skandinavisk racing, anslutit till mästerskapet. Klart är även att en av motorsportens giganter kommer att finnas med på banan när mästerskapet drar igång under våren. Den evigt unge Stig Blomqvist, rallyvärldsmästare 1984, kommer att tävla under mästerskapets debutsäsong.

– Vi kunde inte vara gladare, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Målsättningen inför 2021 var att samla ett startfält med 8-10 bilar. Reaktionen på Porsche Sprint Challenge Scandinavia har varit över all förväntan och har verkligen tagit oss på sängen. Det blev succé direkt!

Mästerskapen från Porsche kommer att samla ansenlig kraft under säsongen 2021. Med drygt 40 tävlingsbilar närvarande vid de två klassernas gemensamma racingevent utlovas mängder av underhållande racing.

– Detta visar verkligen på dragningskraften som Porsche Carrera Cup Scandinavia har byggt upp de senaste åren, fortsätter Wermelin. Det är också ett bevis för hur levande racingkulturen faktiskt är i Skandinavien. Det finns ett enormt engagemang och en stor kärlek till sporten.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia inleds med ett Roll-Out test på Mantorp Park 15-16 april. Säsongen består av fem tävlingshelger med sammanlagt tolv race. Mästerskapet drar igång på Ring Knutstorp 7-8 maj, samma helg som premiären i huvudklassen Porsche Carrera Cup Scandinavia.

https://www.sprintchallenge.se/