Rally

Mattias Ekström och Emil Bergkvist kör Dakarrallyt

Mellan 3 och 15 januari körs Dakarrallyt, en tävling som beskrivs som ett av världens absolut tuffaste och farligaste rallyn. Närmare tusen mil sträckor i den Saudiarabiska öknen väntar. Av 321 ekipage kommer en helsvensk duo till start: Mattias Ekström och kartläsaren Emil Bergkvist. Ekström, som under 2021 satsar på Extreme E tillsammans med ABT-CUPRA, ser tävlingen som en bra uppladdning inför den säsongen – där första deltävlingen körs i Saudiarabien.

– Det här blir någonting helt nytt och vi ser verkligen fram emot det, säger Ekström.

Under det fjorton dagar långa Dakarrallyt kommer över 800 mil köras i öknen. Duon tävlar i klassen Lightweight Vehicle, där de kör en Yamaha YXZ1000R prototyp tillsammans med teamet X-raid Yamaha Racing Rally Supported Team. De kommer navigera i det unika och varma klimatet, där temperaturen kan sjunka närmare noll grader nattetid, med hjälp av en enkel roadbook och GPS-koordinater. Ekström och Bergkvist kommer själva att dokumentera tävlingen inifrån bilen med hjälp av fyra GoPro-kameror, så att motorsportfans runt hela världen kan följa delar av resan via sociala medier.

För att ladda upp inför Dakarrallyt körde Ekström och Bergkvist Baja Hail-rallyt 14-16 december. Även det var ett terrängrally i Saudiarabien, och debuten räckte hela vägen till seger i klassen. Ekström har även hunnit värma upp inför säsongen 2021 med ett Xtreme E-test i spanska Aragon.

– Vi var i Hail och körde ett uppvärmningsrally på två dagar, med sträckor på 15 och 18 mil, säger Mattias Ekström. Det var en skön uppvärmning för att se mer vad det handlar om. Men Dakarrallyt kommer bli en stor utmaning. Mycket tuffare än Baja Hail-rallyt, med sträckor som är både dubbelt och tre gånger så långa. Vi kommer till Dakar ödmjuka inför utmaningen både vad det gäller körning och navigation, men också delarna med klimatet, mat, dryck och sömn. Det blir sex stentuffa dagar, en dag vila och sen sex stentuffa dagar till. Det som gör att jag framförallt ser fram emot utmaningen är att jag tycker att jag och Emil fick till ett så bra samarbete i bilen. Han gjorde ett bra jobb med navigeringen, samtidigt som bilen fungerade bra och utan några tekniska problem. Sedan blev vi varmt välkomnade av hela teamet och teamkompisarna. De är alla så hjälpsamma, och det gör att man får extra råg i ryggen och ytterligare självförtroende inför tävlingen.

Jag har också hunnit göra ett tvådagarstest i Extreme E i Spanien med ABT-CUPRA. Där jag fick till körningen bra och vi visade oss vara konkurrenskraftiga, vilket såklart gjorde att jag var lite extra glad när jag packade om väskorna inför Saudiarabien. Nu är vi här nere och har några sista förberedelser kvar med bilen, som besiktning och sånt. Den andra januari kör vi en superspecialsträcka som en liten prolog och sen den tredje börjar allvaret. Det här blir någonting helt nytt och vi ser verkligen fram emot det. Jag har också fått tillstånd att filma tävlingen och kommer göra mitt allra bästa för att förse både media och alla fans med roligt material.”

– Vi är så laddade och redo som man kan bli, säger Emil Bergkvist, kartläsare. Det här är en stor dröm och nu är jag ett steg närmare. Bilen vi kör är helt nyutvecklad, men fungerade bra under tävlingen i Hail. Så lyckas vi köra utan misstag, och att bilen håller ihop, brukar det synas resultatmässigt. Men målet är att överleva varje dag och komma i mål varje kväll. Vi räknar med att klimatet, temperaturskillnaderna och de långa dagarna kommer bli riktigt tuffa. Sen kör vi ju en bil utan framruta, så det kommer spruta in en hel del sand. Men vi har förberett oss på det vi kan, sen får vi ta resten under tävlingens gång.

I Hail var det en kortare tävling, samtidigt ger det väldigt bra referenser för Dakar. De flesta teamen var där för att testa, och för mig och Mattias som inte gjort något liknande innan gav det svar på många frågor. Att navigera i de här miljöerna och på det här sättet är helt nytt för oss, men jag är nöjd med vår insats. Målet var att komma i mål och undvika större misstag, och det tycker jag vi lyckades med. Vi gjorde allt vi kunde och vann vår klass, så det är vi såklart nöjda med. Om jag ska vara ärlig känner jag mig mycket lugnare efter den tävlingen, det var en värdefull erfarenhet att ta med sig in i Dakarrallyt.