Enduro

Gotland Grand National satsar på tjejer/kvinnor

Världens största endurotävling – MC tävling Gotland Grand National (GGN) med över 3000 startande gör nu en storsatsning på att nå 300 tjejer – damer på startlinjen senast 2023. Branschen som domineras av killar – män utgör hela 95% på startlinjen ska nu förändas.

Foto: Dirt Bike Girls

Idag är det drygt 100 tjejer – damer på GGN och målet med sju partners som står bakom detta är nu att gemensamt höja ribban rejält och nå hela 300 startande till GGN 2023.

– Vi kommer att göra denna satsning i tre steg säger Conny Bohlin VD för arrangören Nordic Sport & Event. Sedan vi klev in i tävlingen 2013 har vi sett på GGN med lite nya ögon och nu är det dags för oss tillsammans med våra partners att göra förändringar för att tjejerna och damerna ska få ta plats och komma till start på världens största endurotävling.

Tjejer – damer motion: Redan inför GGN 2021 lanserar vi en rabatt om 50% på startavgiften till tjejer – damer som aldrig tidigare kört Gotland Grand National. Givetvis gäller det även våra Guldhjälms och Ungdomstjejer som aldrig tidigare startat på GGN.

Foto: Gerry Nordström XBike

Nya prispengar för damer total

Som det är idag tävlar tjejerna och killarna gemensamt i Elit – Senior – Junior -El om den totala prispengen. Redan till 2021 gör vi skillnad på damer och herrar och sätter prispengar för respektive vinnare i totalen.

1:a 25 000 kr. 2:a 12 500 kr. 3:a 8 000 kr för total dam och total herr. Målet är att höja prispengarna varje år fram till 2024 i olika steg både för damer och herrar. Det gör vi för att locka de bästa damerna och herrarna i världen till Gotland och GGN så de även svenska elitdamerna ska få så bra konkurrens som bara är möjligt och att våra tjejer på ungdomssidan ska få möjlighet att se de bästa endurotjejerna på plats på GGN. Totala prispengar på GGN är nu uppe i 105 000 kronor.

Vi kommer att anlita 6 Influenser som ska köra GGN på tjej – damsidan för att visa att enduro är en extremt bra träningsform för motionärer. Vi ska följa dem från deras träning till att de kört och klarat GGN 2021.

Just enduro som betyder uthållighet är en bra träningsform där hela kroppen får känna på utmaningen och att träna i skogen när man själv kan är ett jättebra forum för att träffa andra likasinnade tjejer och killar säger Conny Bohlin vidare.

Av de 3000 på startlinjen på GGN är det ett normalt år 17 elitdamer och 50 elitherrar som tävlar om titeln på GGN och alla övriga är barn, ungdomar och glada motionärer som brinner för sin tränings och tävlingsform enduro.

De sju företag som står bakom denna satsning på att nå 300 tjejer – damer till 2023 är Svenska Spel, Bike, KTM, Husqvarna Motorcycles, 24MX, Michelin och FXR.

Foto: Dan Gustavsson- GetMedia.se