Racing

Lärorik Formel E-debut för Joel Eriksson

Joel Eriksson kunde dra stora lärdomar inför framtiden när han tog målflagg i båda helgens race vid debuten i världsmästerskapet för elbilsracing, ABB FIA Formula E World Championship (Formel E), i mexikanska Puebla.

Joel Eriksson i team Dragon / Penske Autosport. Foto: Shiv Gohil / Spacesuit.

Eriksson VM-debuterade efter att ha kallats in som temporär ersättare för schweizaren Nico Müller i det amerikanska teamet DRAGON / PENSKE AUTOSPORT, och ställdes inför en brant lärokurva som inhoppare mitt under den pågående säsongen.

Trots det, och trots att han knappt suttit i en racerbil på sex månader, stod Eriksson för en stabil insats som till slut kulminerade i 15:e plats i söndagens avslutande Race 2 – en placering före teamkamraten och ordinarie helsäsongschauffören Sérgio Sette Câmara.

Eriksson hade dagen innan slutat på 17:e plats i Race 1, där han också noterades för sjunde snabbaste varv bland de 24 startande förarna.

– Det har varit en väldigt lärorik helg, precis som jag väntade mig i min Formel E-debut, säger Joel Eriksson. Jag har tagit det steg för steg i varje pass och försökt processa all information. Det är så många nya moment i det här mästerskapet, från kvalvarven med full effekt till hanteringen av energin i racen, och strategin med Attack Mode och allt annat runt omkring. Det är så annorlunda mot allt annat jag gjort tidigare.

Bland höjdpunkterna under Erikssons debuthelg stod en stark 14:e plats i Formel E-karriärens allra första tidskval, även om skåningen aldrig fick chans att omsätta det resultatet i praktiken när båda DRAGON / PENSKE AUTOSPORT-bilarna flyttades ner till sista startled inför det första loppet på grund av tekniska bestraffningar.

– Jag är nöjd med min insats och med farten jag haft här i Puebla, avslutar Joel Eriksson. Vi har haft en del småproblem, men på det stora hela har det varit positivt. Det verkar som att teamet också är nöjda med mig, vilket är det viktigaste av allt. Jag har lärt mig massor och det har varit grymt kul. Jag är extremt glad över att ha fått göra det här och jag har definitivt fått ännu mera smak för Formel E nu.

Helgens två race i Puebla vanns av Lucas di Grassi (Audi) och Edoardo Mortara (Venturi).

Foto: Shiv Gohil / Spacesuit.