Racing

Trippelpall och första segern för Adestam

Elias Adestam fick till en riktig fullträff i anrika Kanonloppet i Karlskoga i helgen när han körde hem sin första seger i Formula Nordic – och beträdde pallen i alla tre race. Adestam skakade därmed av sig besvikelsen från Falkenberg senast, där tekniska problem berövade honom en säker pallplats, med kraftfullt besked.

– Helt otroligt, utbrister Elias Adestam. Min första seger i mästerskapet, tre pallplatser, publik tillbaka på banan (600 åskådare tilläts vid helgens tävlingar) och fint sensommarväder. Det här har varit en drömhelg!

Foto: Racefoto.se

Adestam slog till direkt med en tredjeplats i det första heatet på Gelleråsen Arena, karaktäristiskt grundlagd av en bra start. Den första pallplatsen i mästerskapet var därmed ett faktum för Formula Nordic-debutanten – men det skulle bli än bättre. Det var nämligen i Race 2 som Adestam presenterade sig på riktigt allvar. Trots att han inte såg när startlamporna slocknade – ett resultat av ett igenimmat visir – lyckades han ta sig upp på andra plats med en avancerad dubbelomkörning på yttern i första sväng, och halvvarvet senare satte han press på ledande William Karlsson. När bilarna stormade ner mot hårnålen mot slutet av det första varvet kom också en attack, och Adestam tog sig upp i täten med en bestämd manöver på mästerskapsledaren. Adestam och Karlsson lämnade resten av fältet bakom sig och kom sedan att utkämpa en tuff strid om segern – en strid som Adestam till slut vann i en förlösande framgång för det lilla familjeteamet.

– Vi har jobbat så hårt för det här, säger Elias Adestam. Pappa har slitit som ett djur hela vintern och det var först här på Gelleråsen som vi över huvud taget hade tid att göra en riktig set-up på bilen. Det var ett stort steg och det känns helt fantastiskt att visa vad jag, och vi, faktiskt kan när förutsättningarna tillåter.

Adestam fullbordade sedan säsongens tredje deltävling med en avslutande ny tredjeplats i Race 3 på söndagskvällen, samtidigt som solen pittoreskt började gå ner över banan efter en minnesvärd sensommarhelg i Värmland. I och med helgens resultat avancerar Elias Adestam nu till tredje plats i Formula Nordic-tabellen, där han är bäst placerade rookie bakom andraårsförarna William Karlsson och Philip Victorsson. I kampen om JSM-medaljerna är det mycket tätt, med bara enstaka poäng mellan flera förare inför en spännande andra halva av säsongen.