Isracing

Kristofersson får jaga vidare

Johan Kristoffersson får fortsätta jaga sin första individuella titel i Race of Champions. Söndagens tävling slutade med respass i kvartsfinalen.

– Det är så otroligt små marginaler och den här gången ville det sig inte riktigt, sammanfattar Kristoffersson.

Tävlingshelgen på isen vid Pite Havsbad började med storm, vilken drev upp vatten och tvingade arrangörerna att bygga om och förkorta banan inför lördagens inledande nationstävling.

– Men de gjorde ett jättebra jobb, så det löste sig.

Kristoffersson kamperade i lagtävlingen ihop med Tom Kristensen, vilket betydde att det var de regerande mästarna från 2019 som försvarade äran för Team Nordic.

Den nordiska duon inledde mot Team France representerade av rallylegenderna Sébastien Loeb och Didier Auriol. Kristoffersson/Kristensen avancerade till semifinal efter att svensken hade besegrat Loeb i ett av racen.

– Jag slog honom med över en sekund i rallycrossbilen, så det var ju riktigt bra, tycker Johan.

Därnäst väntade Team Norway med far och son Solberg. Kristoffersson mötte först Petter – och vann igen. I sitt andra race kom Johan ut mot Oliver i ett heat där en tung Porsche Cayman utgjorde tävlingsbil.

– Jag var lite för konservativ där och tog det försiktigt medan han hade ett bättre run.

Oliver gjorde ett näst intill felfritt race och tog hem segern. Petter å sin sida besegrade Kristensen och därmed stod det 2-2. Team Norge avancerade till final med hjälp av bättre totaltid och tog sedan även hem slutsegern efter seger mot Team USA.

Till söndagen hade tappert arbetande arrangörer lyckats återställa den lite längre ursprungsbanan. I de inledande åttondelsfinalerna var det direktutslagning – vinna eller försvinna. Kristoffersson ställdes mot rallycrosskollegan Timmy Hansen och vann till sist en klar seger efter att Hansen vänt in i en snövall och kommit över på motståndarens bana.

– Jag var lite för försiktig på första varvet där också, men så såg jag att han var över på fel sida. Då kändes det lugnare, säger Johan, som dock fick sig en liten överraskning när han passerade Timmy.

– Han försökte ju ta sig över vallen in på sin bana igen och drog upp århundradets snömoln. Jag såg absolut ingenting och hade ingen aning om var jag var.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren kunde ändå defilera hem segern och avancera till kvartsfinal, där det blev ett nytt svenskmöte, mot Mattias Ekström. Nu var det två race som gällde och Johan tog hem det första efter en oerhört dramatisk målgång där Kristoffersson var några centimeter före över linjen.

– Jag fick till ett bra andravarv med elbilen där, men det var verkligen små marginaler.

Det var därmed i princip dött lopp inför andra racet i det minsta av fordonen, en Polaris Pro XP.

– Jag gjorde ett par små misstag och det går inte om man vill slå Ekström.

Missarna kostade Kristoffersson och därmed var det färdigkört för helgen.

Ekström förlorade i sin tur semifinalen mot Sébastien Loeb som gick vidare och sedermera vann finalen, Loebs fjärde totalseger individuellt i Race of Champions.

– Superimponerande! Han är verkligen jätteduktig, men det var så jämnt att vem som helst på vår halva av lottningen skulle ha kunnat vara där uppe.

För Kristoffersson var det en trevlig helg i Norrbotten tillsammans med legendariska motorsportskollegor, en del välbekanta, andra nya bekantskaper.

– En otrolig ära att bara få vara en av de som är här. Jättetrevlig stämning och kul att få umgås på ett lite annat sätt än man brukar göra.

Härnäst väntar premiären i 2022 års upplaga av Extreme E, där Kristoffersson ska försöka försvara titeln åt sitt team, Rosberg X Racing, nu med en ny lagkamrat i form av svenska Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

– Inte bara svensk utan värmländsk också! Det är faktiskt otroligt att få en lagkompis från Värmland i ett mästerskap med så många duktiga förare från hela världen. Mikaela gjorde det riktigt bra i slutet av förra säsongen så det ska bli spännande att jobba med henne.

Johan Kristoffersson (SWE), Team Nordic. ROC Nations Cup.