Rallycross

Kristoffersson kung i Höljes

Johan Kristoffersson var kungen av Höljes i RallyX. Kristoffersson följde upp premiärsegern med en ny triumf i andra rundan av dubbeltävlingen.

– Jag är superstolt över hela teamet, så himla bra jobb av alla, säger en mycket nöjd Kristoffersson.

Foto: Qnigan

Efter en lite komplicerad väg till segern under lördagen blev det en ganska problemfri resa fram till finalen under söndagstävlingen. Snabbast i såväl första som andra omgången.

I den tredje spelade han med säkra kort och tog inte striden med Niclas Grönholm om segern. En tredjeplats i omgången räckte för att säkra pole position till första semifinalen.

Där gick inte allt riktigt som planerat. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren kom inte runt tillräckligt bra för att smita upp i ledning, fick en tryckare bakifrån och tvingades in i joker-slingan redan på första varvet.

– Jag missade i växlingen så jag kunde inte ta mig in på huvudspåret och fick därför ombestämma mig.

Därifrån tog han upp jakten på ledande Enzo Ide och med bra fart i sin Volkswagen Polo GTI RX KMS löste han den uppgiften.

– Jag insåg att det var långt fram till Enzo och att det skulle bli svårt, men jag gjorde ett väldigt bra varv. Det räckte precis.

När Ide tog sin joker övertog Johan ledningen och säkrade därmed pole position även i finalen.

– Vi hade inte riktigt bilen där vi ville ha den i början av dagen, men efter en hel del ändringar blev den mer som jag ville.

Examen för det förbättringsarbetet kom i finalen, där allt satt som det skulle.

– En väldigt bra start, fullträff med växlarna och perfekt ända fram till första svängen, summerar Johan.

Med Mattias Ekström bakom sig fanns det ändå inget utrymme för lugn och ro. Ekström valde jokern tidigare och tog upp jakten. Johans spotter, pappa Tommy, gav ett förslag över radion.

– Det skiljde 3,7 sekunder efter det och jag fick “joker option”, alltså att jag fick välja att gå in direkt, men jag ville att vi skulle köra ett ordentligt race om det, så jag väntade ett varv till.

Ekström knaprade in några tiondelar, men det var inte tillräckligt för att störa den fyrfaldige världsmästaren från Värmland, tillika stolt dubbelsegrare i Höljes.

– Så himla nöjd med allt jobb vi har gjort på vår gamla bil. Mattias körde ändå den bil jag vann VM med förra året och vi matchar den.

Trots all den rutin Kristoffersson besitter så summerar han en mycket nyttig “träningshelg” inför VM.

– Jag har sagt det tidigare, att det tar ett tag innan man kommer in i det. Under lördagen gjorde jag en del misstag och fattade fel beslut. Nu stämde det bättre.

Och även om det mest handlade om att öva inför det stora mästerskapet, så är ändå teamet fyllt av tävlingsmänniskor och vinnarskallar. Teamchefen Tommy Kristoffersson intygar:

– Visst det är en viktig förberedelse för VM, men när man är på plats så vill man ändå vinna. Och det är dessutom viktigt för mentaliteten i hela teamet. Vi har kämpat på hela helgen som om vi haft kniven på strupen. Mekanikerna har jobbat “flat out” varje kväll. Jag är verkligen supernöjd med hur alla har gått all-in.

Och man kan förstås inte undgå att lyfta fram Johans egen betydelse för teamet.

– Johan är bäst med kniven på strupen. När säcken ska knytas ihop är han alltid där. Han är väl värd framgången den här helgen, med tanke på hur delaktig han har varit i allt jobb som har gjorts fram till nu. Han har utvecklat bilen och plockat ihop ett bra gäng med go’ stämning, konstaterar pappa Tommy.

Foto: Qnigan