Rallycross

VM-premiär med snabbare bilar

Äntligen dags! Den andra säsongen av helelektriska rallycross-VM rullar igång i Montalegre, Portugal, kommande helg.

– Den nya bilen är mycket snabbare och så mycket roligare att köra. I år kommer vi att få se jämnare racing och fler omkörningar, säger femfaldige världsmästaren Johan Kristoffersson, med sikte på en sjätte titel.

Foto: Red Bull

Den store rallycrossdominanten Kristoffersson tog i stor stil sin femte VM-titel 2022 när det första mästerskapet med elbilar avgjordes. I teammästerskapet blev det också seger för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS där Johan kamperade ihop med Ole Christian Veiby. Nu har utvecklingen gått ett år framåt och det är häftigare och snabbare bilar som publiken kommer att få se. Den största förändringen på den tekniska sidan är att de båda motorerna, fram och bak, nu samarbetar med varandra tack vare ny programvara. Det gör att bilen känns mer konstant fyrhjulsdriven. Kristoffersson förklarar vad det innebär för körningen:

– Det ger möjligheten att placera bilen annorlunda på banan, mer flexibelt. Tidigare var man tvungen att ha bilen i ett optimalt spår.

Förutom detta har förstås teamen gjort sina egna förbättringar, baserade på fjolårets erfarenhet. En fingervisning gavs under gångna helgens gemensamma test i Montalegre. Kristoffersson är mycket nöjd med utfallet av de tre testdagarna.

– Vi fick gjort det vi skulle och svar på uppdateringarna. Eftersom detta var enda testet försökte vi göra tester som inte var enbart banspecifika utan kan gälla även på andra banor. Där har man väl lite fördel av att vara gammal i gamet. Det var tre riktigt roliga testdagar med en riktigt äkta rallycrossbil!

Att säsongen startar på hög höjd i Montalegre har inte Johan något emot, tvärtom.

– Det är en så häftig bana! En del nyheter i år också. I jokern tål man verkligen inga avvikelser. Där finns bara ett spår, säger Kristoffersson, som var överlag snabbast bland VM-förarna under testdagarna med sin Volkswagen RX1e.

Johan Kristoffersson är förstås storfavorit till ännu en VM-titel, men det finns vassa konkurrenter och en av de vassare har Johan i stallkompisen och fjolårsfyran Ole Christian Veiby.

– Han blir svår att tas med, men det är också bra att vi är två i toppen. Ifall det skulle krångla för mig så finns han där. Dessutom är det tre banor i början som jag tror passar Ole Christian bra, med hans rallybakgrund, säger Kristoffersson.

Veiby själv gjorde comeback i rallycross förra året och landar nu i en mer hemtam miljö efter fjolårets lyckade insats.

– Det känns bra att komma tillbaka till något jag känner till. Jag känner mig hemma.

Det visade norrmannen också genom att vara snabbast på ena dagens tester.

– Jag är med helt där uppe på tiderna. Jag har väl börjat närma mig Johan, så det vore kul att vinna någon tävling i år också.

Veiby är också nöjd med utvecklingen av bilen och gillar dessutom att tävlingskonceptet har ändrats. Nu delas åter poäng ut efter kvalomgångarna (5 poäng till snabbaste förare) och finalerna får tre startled.

– Det är lite tillbaka till det gamla, men man har behållit superpole-kvalet, vilket är bra.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS kommer, precis som förra året, till start med tre bilar i premiären, och precis som då är det Gustav Bergström som sitter vid ratten i den tredje bilen. Bergström kommer dock inte ha med kampen om mästartiteln att göra eftersom han har andra åtaganden som gör att han inte kan köra alla tävlingar. Portugal och andra deltävlingen i Norge är än så länge spikade för förra årets vassaste nykomling.

– Nu är jag inte rookie längre, så det får bli nya mål, men vilka de är håller jag för mig själv, säger Bergström, som hade lite blandade känslor efter testdagarna.

– Det tog lite för lång tid innan vi fick ordning på setupen, men tredje dagen gick det bättre. Jag var snabb på svårare underlag, när det var blött, så vi får försöka hitta mer fart på torrt också.

Vädret har varit minst sagt växlande i Portugal under testdagarna och tiden därefter.

– Det har varit sol på morgonen och sedan tokregnat och även åskat varje dag, berättar Bergström som i övrigt också gillar banan i Montalegre.

– Det är en cool bana, teknisk och ganska svår.

Stallchefen Tommy Kristoffersson ser förstås ingen anledning att sikta lägre den här säsongen, med samma förarbesättning och i stort sett oförändrat manskap även i övrigt.

– Vi hade bra bilar förra året. Det visade sig att våra duktiga ingenjörer hade rätt i sina idéer. Årets testdagar har visat att de investeringar vi har gjort på bilen har gett utslag. Därför har vi givetvis ingen annan ambition än att försvara vår position och vinna både förar- och teammästerskap.

Tommy tycker också att uppladdningen inför säsongen har varit bra, inkluderat förberedelsetävlingarna i RallyX.

– Jättebra! Visst blev det någon resultatmiss på grund av punkteringar och annat, men träningen kunde inte ha varit bättre. Våra förare fick åka mycket i trafik och teamet fick jobba ihop sig.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS har således en stabil grund att stå på inför 2023-säsongen.

– Inte minst tack vare våra trogna samarbetspartner, Volkswagen, Bauhaus och Red Bull förstås. Vi vill svara upp till deras stöd genom att leverera goda resultat, avslutar Tommy Kristoffersson, som också gläds extra åt att tävlingarna i år kommer att visas i Sveriges Television.