Racing

Junior-SM i racing blir elektriskt

Junior-SM i racing blir från och med 2023 100% elektriskt med lanseringen av NXT Gen Cup som världens första elektrifierade junior touring car-mästerskap. Mästerskapet kommer att tävla som supportklass till STCC som elektrifieras från och med 2023.

– Det är med stor glädje som vi välkomnar NXT Gen Cup till STCC-helgerna nästa år, en satsning som passar helrätt till vår elektrifiering av STCC 2023 och samtidigt skapar en relevant karriärstege för juniorer, säger Micke Bern, vd för STCC.

– Med NXT Gen Cup kommer unga talanger att kunna bygga upp en robust erfarenhet av elektriska touring cars för att senare kunna ta steget vidare upp till STCC och andra liknande internationella mästerskap.

Juniorer i åldrarna 13 till 25 år kommer att tävla med en 230-hästars LRT NXT1 som är baserad på den elektriska gatbilen MINI Cooper SE.

Tävlingsbilen kommer att avtäckas under STCC-helgen på Ring Knutstorp i Skåne den 22-23 juli – en presentation som kommer att sändas LIVE på: plus.stcc.se

– Vi fyller ett oerhört viktigt utrymme i dagens motorsportvärld för unga talanger med NXT Gen Cup, där vi nyttjar klimatsmart elektrisk teknik för att hitta framtidens racingstjärnor, säger Fredrik Lestrup, medgrundare av NXT Gen Cup.

Förutom den officiella svenska SM-medaljen i juniorracing tävlar förarna om ett prispaket med finansiell support för att tävla i 100% elektriska STCC 2024, något som möjliggör en hållbar karriärstege som inte kräver extraordinära finansiella resurser.

För att vidare stärka karriärstegen kommer NXT Gen SimRacing Cup att lanseras i vinter där 2022-mästaren kommer att tävla virtuellt för en helt finansierad styrning i NXT Gen Cup 2023.

– NXT Gen Cup är inte bara racing på bana, det handlar också om att utbilda de unga talangerna i att skapa en professionell racingkarriär vad gäller media- och sponsor-relationer, ekonomi, inställning av bilar och mycket mer, säger Fredrik Lestrup.

– Jag har gjort precis samma resa genom juniorracingen själv och jag vet vilka utmaningar som dessa unga talanger kommer att gå igenom. NXT Gen Cup kommer att förse dem med gedigna verktyg för sina viktigaste steg framåt i karriären.

NXT Gen Cup kommer att sändas på TV och i sociala medier med engelska kommentatorer 2023, fler detaljer kommer att avslöjas senare i år.

Konstruktion av LRT NXT1-tävlingsbilen samt driften av NXT Gen Cup sköts av Lestrup Racing Team – STCC 2020-mästarna – i nära samarbete med ABB E-mobility, den officiella laddpartnern till juniormästerskapet.