Offroad

Dålig sikt i Extreme E för Johan

Det blev en stökig helg i Extreme E för Rosberg X Racing. Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky tog sig visserligen till final båda dagarna, men tvingades bryta.

– Det var nästan omöjligt med sikten, säger Kristoffersson.

Den andra tävlingshelgen för säsongen med de eldrivna terrängbilarna kördes i ett tidigare gruvområde i skotska Glenmuckloch. Det visade sig vara en utmanande terräng där bilarna tog ordentligt med stryk.

Johan Kristoffersson efter att ha rullat. Foto: Extreme E

Lördagen inleddes annars med helt utebliven körning. Tjock dimma över området gjorde att Q1 fick ställas in. Därför blev Q2 helt avgörande för platserna till finalen. Kristoffersson och Åhlin-Kottulinsky klarade den uppgiften och tog sig till sin tredje raka final för säsongen.

Kristoffersson inledde finalen, men fick tyvärr inte möjlighet att lämna över bilen till Åhlin-Kottulinsky. En vindruta fullsmetad med lera gjorde att sikten blev obefintlig.

– Torkarna fungerade inte som de skulle och därefter tappade jag ena torkarbladet. Jag såg inte vart jag var på väg så jag körde in i en vall och rullade. Min första rullning någonsin, konstaterar Kristoffersson.

Med bilen parkerad vid sidan blev det en femteplats för RXR.

Nya tag på söndagen, som inleddes på ett godkänt sätt.

– En ganska okej Q1 efter att pojkarna hade fixat bilen. Allt var frid och fröjd.

Men i Q2 var det slut på friden. Åhlin/Kottulinsky kom iväg bra in mot första svängen, men fick ett par rejäla tryckare bakifrån av Laiz Sanz. Den andra smällen skickade Mikaela helt ur riktningen och hon rammade därpå Cristina Gutierrez, med skador på båda bilarna som följd.

– Laia fick en bestraffning, men det hjälpte ju inte oss, säger Johan.

Efter en del domaringripanden tog sig RXR ändå till finalen.

– Då var det riktigt halkigt och lerigt och vi startade längst ut – som vanligt.

Kristoffersson hamnade i smeten – bokstavligen på det leriga underlaget.

– Tjockt med lera på rutan. Jag var tvungen att lämna en lucka till Mattias Ekström för att kunna åka själv.

Johan lämnade över till Mikaela som fyra. Teamkamraten försökte ta upp jakten, men åter en gång med näst intill obefintlig sikt.

– Torkarna fungerade till en början för Mikaela, men sedan slutade de och då blev det svårt.

Efter ny närkontakt med Sanz och medföljande skador på bilen tvingades Mikaela parkera för en ny femteplats.

– Där var racet över för vår del, konstaterar Johan Kristoffersson.

RXR var nu inte det enda teamet att ha problem med lera och halka. Det gjorde att det rörde om en hel del i resultatlistan och tabellsammandraget. Inför nästa tävlingshelg på Sardinien i början av juli leder Veloce Racing med Kevin Hansen och Molly Taylor på 80 poäng. Rosberg X Racing är kvar på sin tredje plats med 52 poäng.