Racing

Adestam med i titelstriden efter seger på Knutstorp

Elias Adestam klev fram när det behövdes som mest och finns nu med i den absoluta titelstriden i NXT Gen Cup efter en seger och en andraplats i säsongens näst sista deltävling på Ring Knutstorp.

FotoMattias Persson / Motorsport Publication.

Adestam anlände till tävlingarna i Skåne 33 poäng bakom ledande Linus Granfors i mästerskapstabellen, pressad att prestera för att hålla sig kvar i den realistiska titeldiskussionen; och gjorde just det under två händelserika dagar i omväxlande väderlek.

Adestam kvalade in som tvåa till det första av fredagens två race, blev tvåa i det första (två tiondelar bakom Granfors), och tog sedan hem säsongens fjärde seger i Race 2 – ett facit som gjorde Nacka-föraren till evenemangets främste poängplockare.

Adestams triumf i Race 2 kom efter en publikfriande körning från sjunde plats på gridden (en effekt av den omvända startordningen för topp åtta från Race 1).

– Det har varit två händelserika dagar här på Ring Knutstorp i skiftande väder, och det känns fantastiskt att kunna göra mitt bästa resultat för säsongen under de här ganska tuffa omständigheterna, säger Elias Adestam. Farten fanns där i både torrt och blött – jag blev tvåa i regnet i Race 1 och vann på torrt i Race 2. Jag kunde dra nytta av sådant jag lärt mig tidigare i karriären och jag tror att det var det som fällde avgörandet till min fördel just här.

Insatsen på Ring Knutstorp innebär att Adestam nu avancerar från tredje till andra plats i NXT Gen Cup-tabellen, och hastigt har halverat avståndet till Granfors som fortsatt leder. Inför den direkt avgörande finalen på Mantorp Park om tre veckor skiljs duon nu åt av endast 16 poäng, med 66 kvar att köra om.

Ner till tredjeplacerade Ellis Spiezia (USA) skiljer bara ytterligare åtta poäng.

– Jag är med i matchen igen på allvar och det är vidöppet inför Mantorp, avslutar Elias Adestam. Allt kan hända där. Nu gäller det att jobba på sina förberedelser och komma så redo man bara kan till finalen. Det är väldigt jämnt i toppen här i NXT Gen Cup och det kommer bli stenhårt, men självklart kommer jag göra allt för att det ska svinga åt mitt håll.

Den historiska första upplagan av NXT Gen Cup, världens första elektrifierade racingmästerskap för juniorer, avgörs på Mantorp Park den 22-23 september. Totalt har fem förare fortsatt matematisk chans att vinna titeln.