Racing

Emma tar klivet från formelbil till Porsches GT4 klass

Efter tre säsonger i formelbilsklassen Formula Nordic tar WestCoast Racings 19-åriga förare Emma Wigroth 2024 steget till sportvagnar och klassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

Foto: Oscar Malmlund

Hon blir därmed teamets första förare i serien i en satsning som även innebär fortsatt samarbete med Porsche Center Örebro och Porsche Center Uppsala.

– Att ta steget över till Sprint Challenge är en stor utmaning men jag har en positiv känsla. Det kommer att bli en väldigt rolig och spännande säsong med både en helt ny bil och nya konkurrenter för mig. Detta är mitt nästa steg i karriären och jag gör detta med ett fantastiskt team bakom mig, säger Emma om beslutet att köra Porsche Sprint Challenge 2024.

Emma ser satsningen på GT4 som ett treårigt projekt där målet är att fortsätta utvecklas med en annan typ av körning i en sportvagn:

– Det blir ju en stor omställning att komma från formelbil till GT, men jag tror att jag kan dra nytta av mycket av det som jag lärt mig från formelbilen. Porschen är en tyngre och större bil med mer kraft, dessutom med TC och ABS. Jag kommer behöva lära mig en ny körstil vilket jag tror kommer vara en av de största utmaningarna för mig.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia är den andra av Porsches tävlingsklasser vid sidan om Porsche Carrera Cup Scandinavia i norra Europa. I serien tävlar man sedan starten, för 3 år sedan, med Porsche 718 Cayman GT4. Till 2023 tilläts även de äldre, och lättare, Porsche Carrera Cup bilarna Porsche 911 GT3 Cup (991 II), som i Porsche Sprint Challenge försetts med ABS.

Bilen som Emma kommer att tävla med i den skandinaviska klassen är Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport. Den har alla moderna system som ABS, stabilitetskontroll (ESC) och antispinn (TC). Detta gör biltypen till en bra förberedelse för internationell GT-racing med sportvagnar i GT4 och GT3 klasserna, där alla bilar använder systemen.

– Bilvalet med en GT4:a var inte helt självklart, Emma testade en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) redan förra året. Efter lite funderingar är GT4 vägen för oss att gå med tanke på systemen i bilen och framtiden i GT-racing, säger WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson Wigroth.

– För WestCoast Racings del känns det också bra att genom detta fortsätta samarbetet som vi haft i Porsche Carrera Cup Scandinavia med Porsche Center Örebro och Porsche Center Uppsala, tillägger Dick.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2024 delar tävlingskalender med Porsche Carrera Cup Scandinavia 2024 med race i Sverige, Danmark och Norge.

Roll-outen är på Gelleråsen Arena 18-19 april. Premiärtävlingen går två veckor senare i Anderstorp på Scandinavian Raceway 3-4 maj.