Racing

Hallman ut i Europa – tävlar i Monaco och London

Jönköpingsföraren först ut när elektriska NXT Gen Cup expanderar. Tar plats på supportprogrammet till Formel E och DTM.

Jönköpingsföraren Enzo Hallman är klar för en fortsättning i den elektriska racingserien NXT Gen Cup och kommer att följa mästerskapet i en spännande expansion ut i Europa under 2024 – med bland annat den världsberömda stadsbanan i Monaco på agendan.

Foto: Matthias Persson

16-årige Hallman debuterade i bilracing förra säsongen efter en framgångsrik kartingkarriär, och lyckades snabbt etablera sig som en av toppförarna i NXT Gen Cup med sex pallplatser på 12 körda race. Vid årets slut klassificerades han som fyra totalt i det innovativa mästerskapet – världens första för elektrifierad juniorracing – och som bäste bilracingdebutant.

Under 2024 väntar nu nästa spännande steg. Svenskgrundade NXT Gen Cup går från en i huvudsak inhemsk angelägenhet till en helt internationell kalender, när man nu blir officiell supportklass till två av världens största racingserier: Formel E och DTM.

– Det känns fantastiskt att få fortsätta i NXT Gen Cup och vara en del av mästerskapets expansion ut i Europa, säger Enzo Hallman. Jag lärde mig massor i fjol och kommer att börja på en mycket högre nivå den här säsongen. Man får nästan nypa sig själv i armen när man ser kalendern och vilka arenor vi kommer att tävla på i år. Alla banor kommer vara helt nya för mig, så det blir inte lätt, men målsättningen är att vara med och slåss om den här titeln.

Totalt består årets NXT Gen Cup-säsong av sex deltävlingar, varav fyra körs tillsammans med Formel E – världsmästerskapet för elektrisk formelbilsracing – och övriga två tillsammans med den tyska storserien DTM. På agendan finns bland annat den klassiska stadsbanan i Monaco, känd för sitt årliga Formel 1-lopp, samt deltävlingar i stora europeiska städer som London och Berlin.

I och med dagens tillkännagivande blir Enzo Hallman först ut att bekräftas för årets upplaga av NXT Gen Cup, där totalt ett 20-tal förare väntas komma till start. Precis som i fjol tävlar hela fältet i identiska bilar; den specialbyggda elektriska LRT NXT1 (baserad på gatbilen Mini Cooper SE).

– Vi är väldigt glada att kunna presentera Enzo som vår allra första förare för 2024 års säsong, säger NXT Gen Cup-grundaren Fredrik Lestrup. Han gjorde en stark debut förra året och blir spännande att följa i steget ut på den internationella scenen. Det blir en perfekt plats för honom att fortsätta utveckla sin stora talang på.

NXT Gen Cup-säsongen 2024 inleds på italienska Misano den 13-14 april. Två veckor senare väntar den stora höjdpunkten i Monaco, där Enzo Hallman samtidigt kommer att ta sig an en stadsbana för allra första gången i karriären.

Mästerskapet fortsätter sedan i Berlin i mitten av maj, innan ytterligare en klassisk stadsbana står för dörren i form av tyska Norisring – känd som ”Tysklands Monte Carlo” – den 5-7 juli. Därefter finns NXT Gen Cup-fältet på plats vid den stora Formel E-finalen i London den 20-21 juli, samt vid DTM-avgörandet på tyska Hockenheim den 18-20 oktober.

Foto: Matthias Persson